Hlavní obsah

Ukrajinská armáda je efektivní, uvedl Pentagon. Stáhl vyjádření o útoku na letiště na Krymu

Washington

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že se Ukrajincům podařilo dobýt zpět část okupovaného území. Ve zprávě původně stálo, že Ukrajinci bombardovali letiště Saki na okupovaném Krymu. Tato zmínka však byla z textu později odstraněna jako nepřesná.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Letiště Saki po rozsáhlé explozi

Článek

Podle analýzy nejmenovaného představitele Pentagonu zveřejněné na stránkách amerického ministerstva obrany ukrajinská armáda v posledních dnech zaznamenala územní zisky na severu země u Charkova a vyvíjí silný tlak na ruské jednotky na jihu země u Chersonu.

Ocenil také schopnosti ukrajinské armády bránit se silnějšímu nepříteli. Vývoj je podle něj jasný: „na Rusy dopadá pokračující ukrajinský postup a schopnost ukrajinské armády udržet se“. Vysvětlil, proč tomu tak je: „To vše bylo ovlivněno schopností Ukrajinců jít po [ruském] velení a řízení, munici, zásobování a logistických místech.“

Představitel dodal, že na stupnici od nuly do 10 by účinnost ukrajinských ozbrojených sil byla 12 „jen na základě toho, jak působivě je využívají mnoha různými způsoby“. „Našli způsoby, jak dělat věci, o kterých jsme si my mysleli, že nejsou možné.“

Pentagon popřel útok na Krymu

Pentagon také připsal útok na leteckou základnu Saki na Krymu ukrajinskému útoku. „Ukrajina 9. srpna bombardovala ruskou leteckou základnu Saki na Krymu, který Rusko obsadilo a anektovalo v roce 2014. Bombardování mělo výrazný dopad na ruskou vzdušnou sílu a personál,“ psalo se v původním textu. V novém znění stojí, že na ruské základně se uskutečnilo několik explozí, aniž by Pentagon upřesnil jejich příčinu. Ministerstvo úpravu textu zdůvodnilo tím, že v komentářích vysokého představitele byly nepřesnosti.

Ukrajinské vedení popírá, že by za útokem stálo. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak odmítl, že by výbuchy způsobil útok ukrajinské armády. Ani Moskva exploze nepřipisuje Ukrajincům, podle ní tam vybuchla letecká munice v důsledku nedodržování požárních předpisů.

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na Krymu

Evropa

Experti ruskému vysvětlení nevěří 

Ruské tvrzení, že za výbuchem munice na základně, která byla používána k útokům na Ukrajině, stálo porušení protipožárních předpisů, zpochybnil i britský ministr obrany Ben Wallace: „Když se podíváte na záběry dvou simultánních explozí, které nejsou úplně u sebe, a na některé z nahlášených škod, dokonce i ruskými úřady, myslím, že je jasné, že se to nestalo při odhození cigarety“.

Také Institut pro studium války ve své analýze napsal, že první dvě exploze se staly na dvou od sebe vzdálených místech skoro ve stejnou dobu. Analytici spekulovali, že útok mohl být proveden upravenými protilodními raketami Neptun, které jako jediné mají dostatečný dolet 280 km.

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Evropa

Experti také zmiňovali možnost útoku jednotky speciálních sil, která vypustila u základny malé drony.

Ukrajinci mají právo útočit na Krym, řekl britský ministr

Evropa

Při útoku bylo zničeno podle různých údajů sedm až třináct letadel, stanice CNN uvedla, že z analýzy záběrů společnosti Planet Labs je patrné zničení tří Suchojů Su-30 a čtyř Su-24M. Blog Oryx monitorující ztráty ruské techniky dospěla, podobně jako server Novinky.cz k závěru, že bylo zničeno nejméně devět letadel, expert Oliver Alexander hovoří až o 13, s tím že všechny další zničené stroje jsou typu Su-30 a Su-24M.

Rusko přišlo na Krymu o devět letadel, jásají ukrajinské vzdušné síly

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám