Hlavní obsah

Těžké zbraně pro Ukrajinu? Jen od těch členů NATO, kteří dávat chtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina ve čtvrtek při dvoudenní schůzce ministrů zahraničí NATO od Aliance opět požadovala těžkou vojenskou techniku včetně letadel a tanků. Podle vyjádření britské ministryně Lizz Trussové organizace připustila, že ji mohou dodávat jednotlivé země NATO.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou

Článek

„Shodli jsme se, že budeme Ukrajině na bilaterálním základě poskytovat těžké zbraně a že pomůžeme modernizovat její vybavení ze sovětské éry na současné standardy NATO,“ řekla.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po jednání řekl, že jeho země může Ukrajině poskytnout vedle dosud dodávaných i nové zbraně, které umožní efektivní obranu.

Lipavský by podpořil přijetí Finska do NATO

Domácí

Šéf Aliance Jens Stoltenberg oznámil, že země NATO poskytnou Ukrajině více zbraní v „široké škále“.

Podrobnosti odmítl sdělit a nevyjádřil se ani k otázce, zda se Aliance shodla na tom, že některé typy zbraní nebude nadále dodávat v obavách z ruské reakce. Řekl jen, že Rusko může vést válku dlouhé měsíce.

NATO pošle Ukrajině víc zbraní

Svět

Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, na Alianci tvrdě tlačil. „Přijel jsem požádat o tři věci: zbraně, zbraně a zbraně. Čím rychleji budou doručeny, tím více životů bude zachráněno. Myslím, že dohoda, kterou nabízí Ukrajina, je férová. Vy nám dodáte zbraně, my obětujeme životy a válku se podaří zvládnout,“ řekl novinářům.

Polsko a Pobaltí: Rozdrťme Rusko

Kuleba také tvrdil, že zbraně jsou třeba teď, a ne až v příštích týdnech. Kyjev podle něj potřebuje hlavně letadla, protitankové střely, systémy protivzdušné obrany a armádní vozidla.

Země Aliance zatím dodávaly Ukrajině hlavně obranné prostředky proti tankům a letectvu. Kyjev dostává i bezpilotníky. Česko mu podle neoficiálních informací dodalo tanky a BVP. K dodávkám stíhaček se alianční země zatím neodhodlaly.

Polsko kupuje od USA 250 tanků, první dostane ještě letos

Zahraniční

Podle amerického listu The New York Times (NYT) se země NATO rozcházejí v názorech na to, jak nejlépe zvládnout další fázi konfliktu a nejisté období poté. S odvoláním na dva vysoké západní představitele NYT napsal, že země jako Polsko a pobaltské státy požadují úplný rozchod s Moskvou a chtějí srazit Rusko na kolena.

Jiné země se však domnívají, že Rusko nelze snadno pokořit a že výsledkem války bude spíše příměří v důsledku vyčerpání bojujících stran než něčí ohromující vítězství. Francie, Turecko a Německo chtějí udržovat kontakty s prezidentem Vladimirem Putinem bez ohledu na obvinění z válečných zločinů vznesená vůči Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám