Hlavní obsah

Snad neskončíme jako Romeo a Julie, doufá Iryna

Původně měly tyto dny náležet k nejkrásnějším v jejich životě. Ano si pětadvacetiletá Iryna a třicetiletý Volodymyr řekli 22. 2. 2022. Byla to veselka, jak se sluší a patří: ukázalo se slunce, nebe nad Kyjem se rozjasnilo, lidé zpívali, tancovali a smáli se.

Foto: Ján Husár

Kyjev, budova univerzity obložená pytli s pískem

Článek

O tři dny později se novomanželé chystali vyrazit na líbánky. Něco našetřili, a tak se těšili na Paříž a Brusel. Obstarali si letenky, ubytování v hotelích, jízdenky na vlak – pro vytouženou svatební cestu na Západ jim nescházelo moc. Dva dny před odletem ale Putin zaútočil.

„Miluji Kyjev. Je tak živou­cí, vyzařuje nenapodobitelné kouzlo, má svůj zvuk a barvy,“ líčí Iryna v týdeníku Der Stern. Teď je vše jako v noční můře. Obloha se barví černým dýmem, všude zní výbuchy a houkání sirén.

Svatba v maskáčích. V Kyjevě se stali manželi voják s vojákyní

Válka na Ukrajině

„Líbánky jsme prožili už na frontě,“ podotýká Iryna a zní to hrdě, rázně, jako kdyby našla nové životní poslání.

Válka zprvu jen v obýváku

Dvojice bydlí v patnáctém patře paneláku na severovýchodním okraji metropole. Přímo v obývacím pokoji se Volodymyr, specialista na informační technologie, pustil do boje.

Co se opravdu děje na Ukrajině? Rozeslali jsme Rusům 20 milionů zpráv, říkají hackeři

Internet a PC

Dal se do služeb IT Army of Ukraine spolu s 285 tisíci kyberbojovníků. Stříhal videa, střežil ukrajinské weby a napadal protivníkovy firmy, instituce a úřady, kupříkladu Sberbank. „Válka mívá mnoho podob,“ říkával.

Když agresoři začali útočit na Kyjev, Volodymyr se přihlásil k místní domobraně. „Vojenským výcvikem jsem prošel na škole,“ řekl ženě na rozloučenou. Od té doby o něm nemá žádné zprávy. A tak učinila to, co považovala za nejvhodnější. Drobná, a až křehce působící novinářka se vydala na středisko místních obranných sil.

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Evropa

„Kalašnikov už na mě nevyšel,“ prozrazuje s tím, že ani v nejmenším nemá v úmyslu uprchnout. „Vytrváme až do konce. Jen se modlím, ať neskončíme jako Romeo a Julie, oba bez života,“ uzavírá.

Foto: Národní garda Ukrajiny

Tento pár měl svatbu už za válečného stavu. Oleksandr a Olena, oba členové Národní gardy Ukrajiny, se brali minulý týden v zákopech.

Reklama

Výběr článků

Načítám