Hlavní obsah

Setkání s prababičkou zmařil covid, tornádo i válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát se chystala rodina z tornádem postižené jihomoravské obce ukázat své děti prababičce. Třikrát se to nepovedlo, pokaždé z jiných příčin. Teď se obávají, jestli se vůbec setkání dětí s předky vůbec podaří. Důvod? Prababička žije na Ukrajině.

Foto: Reuters

Ruské jednotky při postupu na Cherson, který už ovládají

Článek

Rodina, jejíž jména redakce na výslovné přání změnila, má osmiletou Natálii a pětiletého Jirku. Maminka, Ukrajinka Světlana, u nás žije od roku 1999. Tehdy přišla s matkou do země a záhy našla životního partnera Martina. Na Ukrajině zůstala její dnes čtyřiaosmdesátiletá babička a devadesátiletý děda. Když se mladé ženě narodily děti, chtěla je samozřejmě ukázat i prarodičům.

„Odkládali jsme to, nechtěli jsme je brát na dlouhou cestu, dokud byly opravdu malé. Netušili jsme ale, jak moc budeme cestu odkládat. Předloni se proti plánu postavil covid a s ním spojená opatření, která dopadla na cestování. Zůstaly tedy doma. Vloni to zmařilo tornádo. A letos? Válka,“ říká Martin.

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Evropa

Když se vloni 24. června ukrývali před zuřícím živlem do kotelny domu, proměnil se plán cesty v trosky. „Museli jsme opravit střechu domu, pak jsem pomáhal známým, co kde bylo potřeba, z cesty sešlo. Říkali jsme si, nedá se nic dělat. Pojedeme příští rok, mezitím děti ještě povyrostou a o to lépe zvládnou cestu,“ vzpomíná muž na loňskou změnu plánů. Netušil, že další rok přinese něco ještě horšího, než bylo tornádo.

Zažila jsem druhou světovou válku. Nemyslela jsem si, že ještě zažiji další.
babička z Chersonu

Domovem seniorů je Cherson, zhruba třísettisícové město, které padlo do rukou Rusů. „Žijí. Vázne tam zásobování, na vše jsou fronty. Ty jim v jejich věku už dělají problémy, spousta obchodů je zavřených. Ale žijí. Pokud zrovna není výpadek spojení, dovoláme se jim,“ říká žena.

Válka mi neuteče, přednost má rodina. Slova Ukrajinců v uprchlickém centru v Hradci

Domácí

„Zažila jsem druhou světovou válku. Nemyslela jsem si, že ještě zažiji další,“ svěřila se příbuzným na Moravě žena narozená v roce 1938. Z města odmítla s manželem utéct, je to jejich domov a už tam chtějí dožít.

„Když je signál, dovoláme se jim, ale někdy to dlouhé hodiny či dny není možné. A potom nevíme, co s nimi je, zda je problém ve spojení, nebo se jim něco stalo. Jsou tam hodiny, kdy smějí vycházet a sehnat něco k jídlu. Ale Rusové tam třeba rozstříleli dva mladíky, kteří jeli na kole mimo vymezenou dobu,“ řekl Martin.

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Evropa

Rodina z Moravy má obavy, zda se jí ještě vůbec podaří ukázat příbuzným jejich pravnoučata. Cestu dlouhou kolem dvou tisíc kilometrů odkládali, až nebudou děti úplně malé.

„Děti prarodiče znají, komunikovali jsme přes Skype, mají od nás fotky. Jenže v reálu se ještě neviděli. Těšila jsem se, že letos už to bude. Místo toho se strachujeme, co bude dál,“ říká Světlana.

Maminko, já umřu, strachoval se ukrajinský klučina

Domácí

„Dnes se bojím, jestli se s prarodiči vůbec setkají. I kdyby nakrásně válka brzy skončila, cesty, domy, vše je tam zničené. Bude třeba opravovat, to není čas jet na výlet za prarodiči. A oni, léta běží, nejsou nejmladší. Doufáme, že se to podaří, ale zaručit, že se dožijí setkání s pravnoučaty, nemůžeme,“ říká Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám