Hlavní obsah

Maminko, já umřu, strachoval se ukrajinský klučina

Jeden z nejtěžších okamžiků života zažila jedenačtyřicetiletá Jevgenija Hubska, když se jí na začátku ruské agrese na Ukrajině její dvanáctiletý syn zeptal: A maminko, já umřu?

Foto: Michael Polák, Právo

Jevgenija Hubska (druhá zleva), její syn Bogdan (vpravo od ní) a vedle něj Olga s dcerou Varvarou.

Článek

„Krčil se přitom na zemi v krytu, kde jsme se zrovna schovávali, a ani jsem ho nemohla zvednout, nechtěl vůbec vstát,“ vypráví Hubska.

Právě tento okamžik i fakt, že vystrašený dvanáctiletý Bogdan začal během dalších nocí křičet ze spaní, rozhodly o tom, že Jevgenija se synem narychlo opustili Kyjev, kde žili.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Žena stojí na balkoně vedle obytné budovy, která byla zasažena při pokračujícím ruském útoku na ukrajinský Kyjev.

„Původně jsem chtěla zůstat, ale po těchto zážitcích, po bezesných nocích s nálety, které začínaly kolem třetí nebo čtvrté ráno, po tom, co nad námi jednou proletěla raketa s plochou dráhou letu, už to dál nešlo,“ říká.

Přijela se čtyřmi dětmi. Jen s kabelkou a 200 korunami

Domácí

Teď žena, která je vnučkou ukrajinského básníka Myko- ly Sinhajevského (1936–2013), jenž je pro Ukrajince někým jako Vrchlický nebo Seifert pro Čechy, našla dočasné zázemí v rekreačním areálu Poslův mlýn v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku.

Od začátku války na Ukrajině už sem přijely tři stovky ukrajinských uprchlíků, zejména maminky s dětmi a částečně senioři. Největší část z nich – zhruba 250 lidí – sem umístila Správa uprchlických zařízení ČR, dalších padesát lidí dorazilo různými jinými cestami.

Prvním vlakem

Jevgenija prchala z Kyjeva se synem i s přítelkyní z dětství Olgou a její dcerou Varvarou. Aniž by si vybírali, kam chtějí jet, nasedli v Kyjevě do prvního vlaku, do něhož se jim podařilo dostat.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Hasič prochází kolem obytné budovy zasažené při bombardování Kyjeva v úterý 15. března 2022.

Přes Lvov, Užhorod a Mukačevo se dostali do Ostravy, kde si poprvé odpočinuli, a tady se dozvěděli o možnosti dočasného zázemí „u jezera“. „Sami bydlíme v Kyjevě u jezera, proto nás to zaujalo,“ vysvětluje Jevgenija, jak se o areálu u Máchova jezera dozvěděla.

Ona, její přítelkyně Olga i další ukrajinské maminky teď v Doksech hledají odpovědi na mnoho otazníků, které před nimi vyvstaly. Co bude dál? Budeme se vůbec moci vrátit domů, když Ukrajinu obsadí Putin? Nebo budeme muset zůstat v Česku a jak tu budu pracovat? Půjde syn do školy? Budeme hledat bydlení? Kolik stojí podnájem?

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

Dvanáctiletý Bogdan zatím do české školy nenastoupil. Talentovaný tenista si ani nemohl vzít s sebou raketu. Odjel jen s batohem na zádech.

„V Kyjevě chodil do školy se specializací na programování a robotechniku,“ říká o synovi pyšně Jevgenija. Ona sama přemýšlí o tom, že by v Česku mohla zastat různé profese. Má pedagogické vzdělání, takže by kupříkladu mohla působit jako asistentka pro ukrajinské děti v českých školách.

„Mohla bych se živit i jako masérka. Nebo také jako fytoterapeutka, protože jsem se léčbou bylinkami a alternativní medicínou zabývala,“ vysvětluje Jevgenija.

Ke všem nejistotám, kterým čelí, se ukrajinské ženy ještě strachují o osudy těch, kteří zůstali na Ukrajině. Olga tam zanechala invalidní maminku i sestru.

Foto: Foto Profimedia.cz

Tak vypadalo ve čtvrtek ráno rozbombardované centrum Charkova.

„Zůstávají na předměstí Kyjeva, jsem s nimi v kontaktu každý den. Sestra se tam přemístila z vesnice Boroďanka jen krátce předtím, co bomby tuto vesnici srovnaly se zemí. Sláva bohu, že sestra žije,“ líčí se slzami v očích Olga a dodává: „Nechceme tu zůstat, my chceme domů.“

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám