Hlavní obsah

Rusové zastřelili Ukrajince, kteří se chtěli vzdát

Doněck

Ruská armáda zastřelila Ukrajince, kteří se pokusili vzdát v Doněcké oblasti. Ve středu to podle stanice CNN na půdě OSN řekla zvláštní vyslankyně USA pro mezinárodní trestní spravedlnost Beth van Schaacková. Násilí je podle ní systematické a není výsledkem činů jednotlivců.

Foto: Reuters

Ruské jednotky v okolí Azovstalu

Článek

„Nyní máme věrohodné informace, že ruská vojenská jednotka operující v okolí Doněcku popravila Ukrajince, kteří se pokoušeli vzdát, místo aby je vzala do vazby,“ řekl Van Schaacková.

„Pokud by to byla pravda, jednalo by se o porušení základní zásady válečného práva: zákazu hromadné popravy civilistů a bojovníků, kteří jsou hors de combat (mimo boj) z důvodu kapitulace, zranění nebo jiných forem zneschopnění,“ dodala.

Dívka musela na Ukrajině sledovat znásilnění mladší sestry

Válka na Ukrajině

USA mají podle van Schaackové také věrohodné zprávy o mučení, o sexuálním násilí na ženách a dívkách a o lidech zabitých na způsob popravy se svázanýma rukama. Množství informací podle ní naznačuje, že „zvěrstva nejsou výsledkem zběhlých jednotek nebo jednotlivců; spíše odhalují hluboce znepokojující vzorec systematického zneužívání ve všech oblastech, kde se ruské síly angažují“. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února.

Ruskému vojenskému a politickému vedení vzkázala, že USA jejich počínání nadále bedlivě sledují a povolají je k odpovědnosti, uvedl ruskojazyčný web stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám