Hlavní obsah

Dívka musela na Ukrajině sledovat znásilnění mladší sestry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Jedenáctiletou dívku z Hostomelu vojáci znásilnili, když se vykradla ven nasbírat květiny. Dítě si pamatuje jen začátek. „Když ji srazili na zem, už si nepamatuje nic,“ uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Za první polovinu dubna obdržela okolo 400 oznámení o sexuálním násilí včetně znásilnění, kterého se na Ukrajině dopustili ruští vojáci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé Borodjanky nesou humanitární pomoc.

Článek

„Momentálně se nám s podobnými obviněními ozývají lidé z Chersonské oblasti. Když se obnoví spojení, lidé volají,“ řekla Denisovová v rozhovoru s ukrajinskou veřejnoprávní stanicí Suspilne. Lidé podle ní aktivně volají na speciálně zřízenou linku zejména od doby, kdy se ruské jednotky stáhly ze severu Ukrajiny.

Zhruba 400 hlášení ombudsmanka obdržela od 1. do 14. dubna. Ve středu o tom informoval list Ukrajinska pravda.

Nejčastější pachatelé: vojáci do 25 let

Obvinění se většinou týkají mladších vojáků mezi 20 a 25 lety, kteří podle Denisovové nepoznali nic jiného než režim ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho propagandu. Znepokojující podle ní je i to, že se obvinění většinou týkají činů, které vojáci spáchali na veřejnosti nebo před očima dalších. Jako příklad uvedla případ 25leté ženy, která se musela dívat na znásilnění své 16leté sestry, i když vojáky prosila, aby raději znásilnili ji.

Ukrajinský policista: Znásilňování neměli Rusové ve strategii, zahlazovali stopy vraždami

Válka na Ukrajině

„Potřebujeme pomoc pro obě,“ dodala Denisovová, která přijala i výpověď již výše zmíněné 11leté dívky z Hostomelu, znásilněné vojáky.

Příběhy zveřejňuje se souhlasem obětí

Ombudsmanka upozornila, že příběhy sdílí jen s povolením obětí, které se ale ze začátku často zdráhaly o znásilnění a dalším násilí mluvit.

Znásilnění a sexuální násilí za války OSN klasifikuje jako válečný zločin.

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Válka na Ukrajině

Rusko veškeré obviňování ruských vojáků ze zabíjení, mučení či znásilňování civilistů odmítá navzdory množícím se důkazům a svědectvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám