Hlavní obsah

Rusové si z Černobylu odnesli radioaktivní suvenýry a řekli si o Darwinovu cenu

Až 133 radioaktivních roztoků měli v Černobylu ukrást ruští vojáci, tvrdí ukrajinský státní úřad pro správu vyloučených oblasti. Vojáci měli vyrabovat a zničit dvě laboratoře, které sloužily ke studiu vlivu radiace.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sarkofág v černobylské elektrárně

Článek

Ukrajinská agentura pro správu vyloučených oblastí (DAZV) na svém facebookovém profilu uvedla, že Rusové se dopustili aktu „jaderného terorismu”.

Ze dvou skladů zmizely koncentrované radioaktivní vzorky, které si Rusové zřejmě odnesli jako suvenýry, za což je agentura ironicky navrhuje vyznamenat Darwinovou cenou. Ta se symbolicky „uděluje” za zbytečnou a hloupou smrt.

Foto: Facebook DAZV

Radioaktivní vzorky, které údajně zmizely společně s ruskými vojáky.

„I malé množství těchto látek je smrtelně nebezpečné, pokud je s ním zacházeno neodborně. Pokud by u sebe člověk takový suvenýr nosil dva týdny, vystavuje se riziku nebezpečí nemoci z ozáření a popáleninám,” uvedla agentura.

„Pokud by tyto látky byly pohozeny v okolí elektrárny, znamenaly by velké riziko pro personál. Jako reálnější se však jeví scénář, že si je Rusové skutečně odnesli jako suvenýry,” doplnila agentura. Pokud by je měli u sebe dva týdny, už mohou trpět nemocí z ozáření a popáleninami.

Podle ní ukradli a poškodili 133 radioaktivních zdrojů s celkovou intenzitou záření 7 milionů becquerelů. Vyrabovali také garáže s automobily používanými vědci kontrolujícími oblast a z laboratoří si odnesli i vzorky zamořených pohonných hmot.

Do roka zemřete, vzkázal ruským vojákům od Černobylu ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

Rusové za sebou nechali v Černobylu spoušť, podle agentury vyrabovali kanceláře a garáže a poškodili přístroje a laboratorní vybavení.

V minulých týdnech se objevily informace, že ruští vojáci projížděli s těžkou technikou a také tábořili v tzv. Rudém lese, který je kontaminován radioaktivním spadem. Podle fotografií v něm kopali i zákopy.

„Kopali do půdy, sbírali radioaktivní písek do pytlů na opevnění, dýchali rozvířený prach,“ řekl ukrajinský ministr energetiky Herman Halušenko. „Nečeká je život, ale smrt,“ dodal.

Mnozí ruští vojáci tvrdili, že vůbec nevěděli o tom, že jsou v místě, kde v roce 1986 došlo k jaderné havárii.

Reklama

Výběr článků

Načítám