Hlavní obsah

Do roka zemřete, vzkázal ruským vojákům od Černobylu ukrajinský ministr

Kyjev

Ruským vojákům, kteří byli v jaderné elektrárně v Černobylu, zbývá maximálně rok života, vzkázal jim to ukrajinský ministr energetiky German Galušenko. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je radiační situace na Ukrajině v normálu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Měření radiokativity u ruského zákopu v Rudém lese v Černobylu. Právě tam mělo několik ruských vojáků dostat nemoc z ozáření.

Článek

„Všichni okupanti v uzavřené zóně dostali velkou dávku radiace a bylo kontaminováno i jejich vybavení,“ řekl ministr podle serveru Ukrajinska pravda.

„Kopali do půdy, sbírali radioaktivní písek do pytlů na opevnění, dýchali rozvířený prach,“ popsal Galušenko. „Nečeká je život, ale smrt,“ dodal.

Jak vážná je situace s radiací na místě, není jasné. Galušenko sice mluvil o tom, že „nevědomost ruských vojáků je stejně vysoká jako hodnoty, které naměřily dozimetry na místě, kde vojáci pobývali“, žádné konkrétní údaje ale neuvedl.

Ruští vojáci prý chytli nemoc z ozáření, u Černobylu tábořili v kontaminovaném Rudém lese

Válka na Ukrajině

V minulých týdnech se objevily informace, že ruští vojáci projížděli těžkou technikou a také tábořili v tzv. Rudém lese, který je spadem kontaminován. Podle fotografií v něm kopali i zákopy.

Drábová: Nemoc z ozáření je nepravděpodobná

Už dříve se objevily informace, že někteří vojáci skončili v nemocnici, nebylo ale možné je nijak ověřit. Šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová dříve uvedla, že nemoc z ozáření je v Černobylu nepravděpodobná.

„Ale nevíme, co, kde a jak dlouho dělali. Rozhodně by jich ale nebyly stovky,“ napsala na Twitteru na konci března.

Mnozí ruští vojáci tvrdili, že vůbec nevěděli o tom, že jsou v místě, kde v roce 1986 došlo k jaderné havárii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám