Hlavní obsah

Ruská senátorka: Z roty zůstali čtyři ze sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velké ztráty ruské armády při invazi na Ukrajinu upozornila ruská senátorka Ljudmila Narusovová (71), vdova po zesnulém petrohradském starostovi Anatoliji Sobčakovi, považovaném za rodinného přítele a mentora prezidenta Vladimira Putina.

Ruská senátorka Ljudmila Narusovová

Článek

Na zasedání Rady federace, horní komory parlamentu, Narusovová řekla, že do bojových operací šli branci, kteří museli podepisovat kontrakt s armádou nebo jej za ně někdo podepsal.

„Ze sta mužů v rotě zůstali jen čtyři,“ řekla s tím, že minulou středu je velení stáhlo z bojových operací. Sdělila přitom, že údaje o ztrátách získala od „vojenského resortu“.

Putin: Nezastavíme se, dokud Ukrajinci nepřestanou bojovat a nesplní požadavky

Válka na Ukrajině

Sama v minulých dnech upozornila, že posílání branců do bojů je nezákonné. Navštívila také podle Radia svoboda matky branců, které jí sdělily, že viděly snímky synů a pak zjistily, že někteří jsou v zajetí a další zahynuli. „O odvozu těl se přitom vůbec nejedná,“ řekla senátorka.

Výbor matek vojáků oznámil, že k hranici Ukrajiny byli vysláni vojáci, kteří narukovali loni v prosinci a neabsolvovali přípravu.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by do ohnisek napětí posílalo brance. Podle zákona se smějí do bojových operací posílat nejdříve čtyři měsíce po narukování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám