Hlavní obsah

Rafinerie v Litvínově je schopna zpracovávat ropu podobnou té ruské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínovská rafinerie je technologicky schopná zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa. Společnost Orlen Unipetrol v posledních letech významně rozšířila počet zemí, ze kterých ropu odebírá, řekl mluvčí společnosti Pavel Kaidl. Evropská komise (EK) navrhla do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nadnárodní skupina Orlen v posledních letech podle Kaidla úspěšně diverzifikovala dodávky ropy a testovala použitelnost různých druhů ropy ve svých rafineriích.

„Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme za poslední čtyři roky navázali silné partnerské vztahy. Za tuto dobu jsme dovezli a otestovali v rafineriích skupiny ORLEN asi 100 druhů ropy z celého světa,“ uvedl Kaidl.

Společnost Orlen Unipetrol snížila podle mluvčího závislost na ruské ropě z osmdesáti procent na přelomu tisíciletí pod padesát procent.

Odstřižení od ruské ropy by ČR zvládla

Ekonomika

„Od roku 2019 zpracováváme v našich rafineriích 16 různých druhů ropy z desítky zemí světa, a to z USA, Afriky, Severního moře, Saúdské Arábie, Kazachstánu, Ázerbájdžánu apod. V kralupské rafinerii se dlouhodobě zpracovává pouze ropa dovážená z jiných zemí než Ruska,“ dodal Kaidl.

„Skupina ORLEN pozorně monitoruje situaci a je připravena na jakýkoli scénář, včetně úplného zastavení dodávek z východního směru, tak aby provoz ve svých rafineriích v České republice, Polsku a Litvě zajistila,“ uvedl Kaidl.

Konec ruské ropy a odstřihnutí největší banky. Brusel představil nové sankce

Evropa

Návrh Evropské komise do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie je součástí šestého balíku protiruských sankcí. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které je odmítají podpořit, mají podle unijních činitelů dostat výjimku na dovoz ropy v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám