Hlavní obsah

Konec ruské ropy a odstřihnutí největší banky. Brusel představil nové sankce

Aktualizováno

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Ve středu to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropský blok podle ní v rámci šestého balíku protiruských sankcí rovněž odpojí od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy.

Foto: Kenzo Tribouillard, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

„Tím zasáhneme banky, které jsou systémově kritické pro ruský finanční systém a Putinovu schopnost vést destrukci. To upevní úplnou izolaci ruského finančního sektoru od globálního systému,“ zdůvodnila krok šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které je odmítají podpořit kvůli velké závislosti na ruské surovině, mají podle unijních činitelů dostat výjimku na dovoz ropy v příštím roce.

ČR odstřižení od ruské ropy zvládne
Pokud se členské státy EU dohodnou na zákazu dovozu ruské ropy, nebude to pro ČR taková rána. Ropa dovážená z Ruska se totiž na celkové spotřebě Česka podílí asi polovinou, na rozdíl od plynu, kde je Česko na komoditě z Ruska závislé téměř úplně.
Pohonné hmoty by sice zdražily, ale jen krátkodobě. „Nejvýše do pásma 47 až 49 Kč za litr, tedy níže, než tomu bylo v březnu v době nejvyšších nárůstů,“ řekl Právu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.
Ruské dodávky by mohly nahradit například dodávky z ropovodu TAL, který vede z italského Terstu do německého Ingolstadtu a je napojen na ropovod IKL, který vede do Kralup nad Vltavou. Navýšení dodávek by podle Kovandy bylo možné třeba i z Ázerbájdžánu.
Podle mluvčího České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václava Louly je provoz rafinerie v Kralupech na jinou než ruskou ropu uzpůsoben, zpracovává se tam i surovina z Ázerbáj­džánu, Kazachstánu i z USA.

Podle von der Leyenové je v plánu postupné ukončování dodávek ropy během následujících šesti měsíců, do konce roku by pak měly zákazu podléhat i rafinované produkty. „Nebude to jednoduché. Některé členské státy jsou silně závislé na ruské ropě. Ale musíme na tom prostě pracovat,“ sdělila předsedkyně.

Maďarsko a Slovensko nepodpoří energetické sankce EU vůči Rusku

Evropa

Evropská komise chce rovněž potrestat představitele armády odpovědné za zvěrstva proti civilistům v Buči a dalších městech a za útok na Mariupol.

Trojice ruských státních televizí šířících kremelskou propagandu má také podle návrhu mít zakázáno vysílat v unijních zemích. „Neměli bychom jim už dávat prostor k šíření těchto lží,“ dodala von der Leyenová.

Anketa

Souhlasíte s koncem dovozu ruské ropy do ČR?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
Celkem hlasovalo 21454 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám