Hlavní obsah

Putin chystá dlouhou válku, varují zpravodajské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stále méně předvídatelnou a eskalující válku se může v příštích měsících proměnit vojenské tažení ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině. Americké i ukrajinské zpravodajské zdroje se shodují, že Kreml nemíní ozbrojenou invazi brzdit, zastavit ho nemusí ani případné vítězství na Donbasu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během vojenské přehlídky v Moskvě

Článek

„Nemáme žádnou jistotu, že boje na Donbasu fakticky ukončí válku, i kdyby dosáhli Rusové úspěchu,“ řekla Avril Hainesová, ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI). Na senátním výboru pro ozbrojené složky vylíčila podle CNN „ponurou a nejistou“ představu další etapy ruské ofenzivy a varovala, že po více než dvou měsících války nejsou zřejmé žádné známky jejího ukončení.

Drastičtější opatření

Zpravodajské zdroje podle šéfky americké výzvědné služby soudí, že se Putin „připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině, během kterého hodlá dosáhnout dalších cílů mimo Donbas“. Soustředění vojenského úsilí na východě Ukrajiny může být podle Hainesové dočasné opatření.

Von der Leyenová: Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa

Válka na Ukrajině

Není vyloučeno, že má Kreml v úmyslu rozšíření pozemního koridoru od Donbasu k separatistickému Podněstří, citovala z vyjádření agentura Bloomberg. Putin ve své strategii navíc prý počítá s tím, že kvůli problémům s potravinami, inflací a energetickou krizí odhodlání Západu pomáhat Ukrajině a dodávat napadené zemi zbraně postupně zeslábne.

„Současná tendence zvyšuje pravděpodobnost, že se prezident Putin uchýlí k drastičtějším opatřením,“ prohlásila Hainesová. Podle ní by se mohlo jednat o „zavedení stanného práva, přeorientování průmyslové výroby nebo potenciálně eskalačních vojenských akcí, aby uvolnil zdroje potřebné k dosažení svých cílů, pokud se konflikt povleče nebo pokud usoudí, že Rusko na Ukrajině prohrává“.

Dodala, že bude těžké předpovědět další kroky šéfa Kremlu i proto, že „Putin naráží na neshody mezi svými ambicemi a potenciálem ruských vojsk“. Ukrajinské úřady přitom nevylučují, že Moskva se opět pokusí dobýt Kyjev, který se stal jedním z prvních terčů na počátku invaze 24. února.

Rusko ještě nevzdalo plán ovládnout Kyjev, míní Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Oleksij Hromov z generálního štábu ukrajinské armády včera na tiskové konferenci řekl, že „Rusko v budoucnu plánuje ovládnout Kyjev, vytvořit nový státní útvar a zapojit ho do Ruské federace“.

Také Vitalij Kličko, kyjevský starosta, varoval, že „ruská vojska se mohou vrátit a znovu se pokusit obsadit hlavní město za dva dny“. „To, že nepřítel ustoupil od Kyjeva, neznamená, že se vzdal úmyslu ovládnout metropoli,“ řekl v americké televizi ABC. Také hlavní správa ukrajinské rozvědky podle agentury UNIAN potvrdila, že Rusové nemají v úmyslu ukončit válku proti Ukrajině.

„V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by Kreml hodlal v blízké budoucnosti ukončit válku na Ukrajině. Místo toho pokračují pokusy o tzv. skrytou mobilizaci. Pokračuje také agitační kampaň a vysílání čerstvých absolventů vojenských škol do zóny bojových střetů,“ uvedla.

Patová situace

Zároveň ale zpravodajská komunita neočekává, že by se Putin odhodlal k použití jaderných zbraní. Podle Hainesové by pravděpodobně sáhl k jaderným zbraním jen v případě, že by vnímal „existenční hrozbu“ buď pro svůj režim, nebo pro Rusko.

Ruskem dosazené vedení Chersonské oblasti žádá Putina o včlenění do Ruska

Evropa

Pokud by se k tomu schylovalo, pak by Moskva nejdřív vyslala varovné signály, míní. Scott Berrier, šéf americké vojenské rozvědky DIA, před senátním výborem rovněž řekl, že USA v nejbližší době neočekávají, že by Rusko použilo jaderné zbraně.

Zároveň zdůraznil, že v současné válce žádná ze stran není vítězem a že vznikla „patová situace“. „Ani Rusové nevyhrávají, ani Ukrajinci nevyhrávají a jsme tu tak trochu v patové situaci,“ poznamenal v reakci na žádost jednoho ze senátorů, aby popsal současný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám