Hlavní obsah

Plánovaná evakuace Mariupolu se nezdařila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovaná evakuace civilistů z válkou zdevastovaného Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se v pátek nezdařila. Informoval o tom podle BBC Červený kříž, jehož tým se během dne pokoušel do obléhaného města dostat. Znemožnily mu to ale stávající podmínky ve městě.

Foto: Foto Profimedia.cz

Mariupolské divadlo krátce po bombardování

Článek

„Tým Červeného kříže, jenž se skládá ze tří vozidel a devíti pracovníků, dnes (v pátek) do Mariupolu nedorazil ani neusnadnil bezpečný odchod civilistů. Pracovníci organizace se museli vrátit do Záporoží, jelikož opatření a podmínky znemožnily pokračovat ve snaze o evakuaci,“ uvedla humanitární organizace ve svém prohlášení.

FOTO: Humanitární pomoc pro Mariupol se zasekla, lidé vaří na ohni před domy

Válka na Ukrajině

Záchranné týmy se podle informací britské stanice BBC o evakuaci civilistů z Mariupolu znovu pokusí během soboty. „Pro úspěch operace je rozhodující, aby strany dodržovaly dohody a poskytly nezbytné podmínky a bezpečnostní záruky,“ dodal Červený kříž.

Do Mariupolu míří 45 autobusů, odvezou civilisty

Válka na Ukrajině

Podle zástupce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka ruské jednotky od čtvrtka brání tomu, aby se do Mariupolu dostalo sebemenší množství humanitární pomoci. Město podle jeho slov bylo uzavřené pro kohokoliv, kdo by se do něho chtěl dostat.

FOTO: Vojáci ve znovudobytých městech dokumentují rozsah škod, z Irpině vynášejí mrtvé

Válka na Ukrajině

Strategicky položený Mariupol na začátku tohoto měsíce obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty, čemuž ale protiřečí svědectví místních i novinářů. Podle místních úřadů během obléhání zemřelo ve městě na 5000 civilistů, včetně 210 dětí.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu. Zemřely tu zřejmě tisíce civilistů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám