Hlavní obsah

Do Mariupolu míří 45 autobusů, odvezou civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do jihoukrajinského Mariupolu míří konvoj 45 autobusů s humanitární pomocí, které mají následně z obléhaného města evakuovat civilisty. Oznámila to ve čtvrtek místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Moskva dříve v oblasti vyhlásila dočasné příměří.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničená auta na mariupolské ulici

Článek

„Děláme vše pro to, aby autobusy do Mariupolu dorazily ještě ve čtvrtek a vyzvedly lidi, kteří se z města ještě nedostali,” uvedla Vereščuková. O vyslání konvoje na jihovýchod země Kyjev podle ní rozhodl poté, co Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil ruský souhlas s otevřením bezpečného koridoru.

Na zpáteční cestě má kolona autobusů projet přes Rusy okupovaný Berďansk do asi 200 kilometrů vzdáleného Záporoží.

Ruské rakety zasáhly ropný sklad v Dnipru a sklad červeného kříže v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Podobně jako v předchozích dnech vzniknou dva další humanitární koridory, a to z Melitopolu a Enerhodaru v Záporožské oblasti. K evakuačním konvojům z těchto měst se mohou připojit lidé v osobních automobilech, bezpečnost podle Vereščukové zaručí ukrajinská armáda.

Peklo v Mariupolu

Zatímco v úterý se podle gubernátora Záporožské oblasti kvůli ruským jednotkám nepodařilo ze tří jihoukrajinských měst evakuovat žádné civilisty, podle vicepremiérky třemi koridory ve středu uprchlo 1530 lidí.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu. Zemřely tu zřejmě tisíce civilistů

Válka na Ukrajině

Strategicky položený Mariupol na začátku března obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Podle mariupolského starosty se ve zdevastovaném městě stále nachází přes 160 tisíc ze zhruba 400 tisíc obyvatel, kteří zde žili před válkou. Předchozí pokusy o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhaly, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám