Hlavní obsah

Nahradit ruskou ropu by MOL trvalo až čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě úplného unijního embarga by maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL trvalo až čtyři roky a stálo až 700 milionů dolarů (16,3 miliardy Kč), kdyby měla plně nahradit dovoz ropy z Ruska. Ve čtvrtek to řekl šéf podniku Zsolt Hernádi.

Foto: MOL

Čerpací stanice MOL v Praze na Barrandově.

Článek

Evropská unie v rámci případných dalších sankcí proti Moskvě za její invazi na Ukrajinu zvažuje omezení dovozu ruské ropy. Zatím nepadl žádný oficiální návrh, vlády posuzují možné dopady.

„Střední Evropa a Maďarsko nejsou v situaci, kdy by mohly nahradit ruskou ropu a ropné produkty ze dne na den. (Embargo) by způsobilo velmi vážné problémy celému regionu,” řekl Hernádi na výroční valné hromadě.

Není to podle něj otázka ideologie, ale technologie a chemie, protože rafinerie společnosti MOL v Maďarsku a na Slovensku jsou uzpůsobeny na ruskou ropu.

MOL prodával paliva za cenu přes 95 Kč za litr

Ekonomika

„Pokud by od zítřka ropovodem Družba nepřitekla žádná ruská ropa, pak bychom s produkty dováženými odjinud fyzicky nemohli zajistit současnou úroveň spotřeby,” konstatoval Hernádi.

„Při úplném embargu by trvalo dva až čtyři roky, než by se dosáhlo úrovně produkce potřebné k zásobování regionu,” dodal. Změna by si podle něj rovněž vyžádala investice 500 až 700 milionů dolarů.

Společnost MOL očekává, že současné vysoké ceny energií přetrvají po celý rok. Hernádi ale doufá, že se ceny později normalizují.

„Nárůst poptávky po energetických zdrojích přesáhl nabídku, válka (na Ukrajině) to jen umocnila,” řekl.

Rovnováha na trhu až za dva roky

„Volatilita by se mohla v příštím roce normalizovat, ale cenová korekce nebude úplná,” dodal. Potrvá podle něj nejméně dva roky, než trh najde novou rovnováhu.

Vláda premiéra Viktora Orbána ve středu ve snaze ochránit spotřebitele před inflací prodloužila platnost stropu u cen základních potravin a pohonných hmot do 1. července.

Hernádi má za to, že tato opatření budou muset být v určité fázi zrušena.

Maďarsko omezilo tankování pro cizí kamiony za regulované ceny

Zahraniční

„Domníváme se, že dočasná opatření by měla být ve střednědobém horizontu postupně zrušena, protože je nelze udržet,” řekl.

Skupina MOL v České republice provozuje 304 čerpací stanice značek MOL, Pap Oil a Slovnaft, z hlediska počtu je dvojkou na trhu.

Lídrem je Benzina z polské skupiny Orlen Unipetrol, která má v Česku přes 420 čerpacích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám