Hlavní obsah

Maďarsko odmítá, že by o útoku vědělo předem. A zbraně do války nedodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko o plánu napadnout Ukrajinu předem nevědělo. „Vláda nebude dodávat zbraně Ukrajině a lži, které si Kyjev denně vymýšlí, na tom nic nezmění,“ sdělilo v úterý maďarské ministerstvo zahraničí.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Mluvčí ministerstva Tamás Menczer tak učinil na Facebooku v reakci na tvrzení Kyjeva, že ruský prezident Vladimir Putin předem prozradil Viktoru Orbánovi plánovaný útok na Ukrajinu.

„Naše rozhodnutí je jasné: Nebudeme dodávat zbraně do války na Ukrajině. O této otázce zcela jasně rozhodli maďarští voliči v parlamentních volbách 3. dubna. Chápeme, že se to ukrajinské vládě nelíbí, ale my rozhodnutí nezměníme, i když bude Kyjev denně vymýšlet nehorázné lži a nesmyslné příběhy,“ napsal Menczer.

Maďarsko a Slovensko nepodpoří energetické sankce EU vůči Rusku

Evropa

Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, v pondělí řekl, že Maďarsko vědělo o Putinových plánech napadnout Ukrajinu dlouho před únorovou invazí.

„Maďarsko otevřeně hovoří o své spolupráci s Ruskem… Ba co víc, bylo předem upozorněno Putinem na to, že se chystá útok na naši zemi… Z nějakých důvodů si myslelo, že si může vzít část (ukrajinského) území,“ řekl Danilov, aniž upřesnil zdroj. „To se nikdy nestane… Uvidíme, jaké následky bude mít válka pro tuto zemi,“ dodal.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám