Hlavní obsah

Bělorusko bude možná bojovat o západ Ukrajiny, řekl Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko v pátek připustil, že běloruští vojáci možná budou muset bojovat o západ Ukrajiny, aby ji „Západ neodřízl“. Informoval o tom server European Pravda s odkazem na citace serveru Zerkalo.io.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Podle Lukašenka je Bělorusko pro Západ „objektem tlaku“, a to především z geopolitických důvodů.

„Přijdou (Západ) ze západní Ukrajiny nebo odjinud. Možná budeme muset bojovat za západní Ukrajinu, aby nebyla odříznuta. V takovém případě to je nejen pro Ukrajince, ale i pro nás smrt,“ řekl Lukašenko.

„Nebudu běhat se samopalem“

Prezident také na páteční poradě pohrozil, že pokud by se v zemi zopakoval „ukrajinský scénář“, který vyústil v pád proruského režimu, nebude se samopalem běhat on, ale v první řadě poběží činovníci a hodnostáři.

Lukašenkův výrok zaujal i zahraniční média, připomíná záběry Lukašenka v neprůstřelné vestě a s automatickou puškou Kalašnikov v ruce během vrcholících protestů proti režimu v srpnu 2020.

„Pokud nevyvodíme závěry z toho, co se stalo v roce 2020 a později, uděláme velký krok k ukrajinským událostem. Ale bude nám hůř než Ukrajině. Nestraším vás. Víte, že nehovořím do větru,“ řekl Lukašenko podle záznamu na sociální síti.

„Moji milí, nedejbože aby vypukly nějaké nepořádky. Pak půjdeme vpředu. A není pravda, že budu sám běhat se samopalem, to vy poběžíte jako první,“ prohlásil a položil svým posluchačům z řad hodnostářů a činovníků řečnickou otázku, zda si něco takového přejí. On sám si to nepřeje.

Běloruská armáda začala nacvičovat přechod do válečných podmínek

Evropa

Bělorusové v létě 2020 masově vyšli do ulic protestovat proti tomu, že úřady opět vyhlásily Lukašenka za vítěze prezidentských voleb. Opozice, Evropská unie a některé další země se domnívají, že výsledky byly zfalšovány a že ve skutečnosti vyhrála opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská, která později uprchla do Litvy.

V Bělorusku po volbách vypukly rozsáhlé protesty, které policie brutálně potlačila a desetitisíce lidí zatkla. Opoziční vůdci byli uvězněni. Množství Bělorusů také muselo uprchnout ze země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám