Hlavní obsah

Libor Uher: Přejedete Slovensko a jste ve válce. Chlapovi na hranici zrušili modrou knížku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutek, slzy, zmatek. Tak hodnotí situaci na Ukrajině český horolezec Libor Uher (51), který během víkendu absolvoval výpravu do Užhorodu a zpět. Dovezl odtamtud 91 uprchlíků, vesměs ženy a děti.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Horolezec Libor Uher pomáhá ukrajinským uprchlíkům.

Článek

„Byla to spontánní akce. Řekl jsem si, že nestačí jen změnit status na Facebooku a dát si na profilovou fotku žluto-modrou vlajku,“ uvedl pro Právo Uher, který nejprve nabídl pokoj někomu z uprchlíků ve svém domě v Palkovicích na Frýdecko-Místecku.

Válka v přímém přenosu. Strašné. Zmatek, chaos, smutek, slzy
Libor Uher, horolezec

Nakonec se spojil s několika kamarády a vyrazil s nimi v sobotu dvěma autobusy a autem na Ukrajinu. „Jeli jsme v podstatě takzvaně na divoko, vzali jsme s sebou manželský pár, Ukrajince, coby tlumočníky,“ popsal. Do Užhorodu se dostali vcelku bez problémů. To, co tam zažil, prý nezapomene.

Zrušili mu modrou knížku

„Válka v přímém přenosu. Strašné. Zmatek, chaos, smutek, slzy. Bylo to hrozné,“ přiznal Uher a dodal, že pohled na prchající lidi z domovů před válkou byl otřesný. „S sebou mají tašku, kufr a v ruce dítě,“ nastínil horolezec.

Žena přivezla na hranici své děti. Dala je babičce a vrací se na Ukrajinu

Evropa

Až k hranicím mohli autobusy doprovodit muži. „Bohužel na hranicích museli zůstat. Loučení byla emotivní, chlapi zůstávají, děti a ženy pokračují dál,“ řekl Uher. Na to, že muži musí zůstat, dohlíží Ukrajinci svědomitě.

Ten chlap říkal, že je nemocný, ale nepomohlo mu to... Na místě mu tu modrou knížku zrušili

„Chlapy za hranice de facto nepouští. Nám třikrát kontrolovali autobusy, z jednoho nám dokonce vytáhli muže, co tvrdil, že má modrou knížku kvůli zdravotnímu omezení,“ vyprávěl Právu Uher.

„Ten chlap byl neduživý, říkal, že je nemocný, ale nepomohlo mu to. Nechali si ho tam s tím, že je schopen a odveden. Na místě mu tu modrou knížku zrušili,“ dodal.

Každý, kdo má v Polsku ruce, pomáhá Ukrajincům

Evropa

Na cestu zpět Uhrova výprava vzala 91 lidí. „Převážně ženy a děti, mužů bylo asi jen šest,“ poukázal s tím, že takřka 95 procent z těch, které dovezli, cestovalo za rodinami, příbuznými a známými dál do Česka.

„Jednu rodinu jsme dovezli do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách. Je jich pět, nemají se kam vrtnout, chtějí do Německa, ale nikoho tam nemají,“ uvedl.

Pro další uprchlíky už nepojede, nemůže kvůli závazkům a podnikání. „Ale předáme zkušenosti, které jsme získali, a zkusíme zorganizovat přes část lidí, co tam byli s námi, další konvoj pro uprchlíky,“ přislíbil.

Zážitky z Ukrajiny se Uhra, který mimo jiné vystoupal jako druhý Čech v historii na druhou nejvyšší horu světa K2, silně dotkly.

Jedna z prvních ukrajinských maminek je v Praze

Domácí

„To, co jsem zažil, nechcete vidět. Člověk si na jedné straně říká, mě se to netýká, je to daleko, mám štěstí, že jsem o 400 kilometrů dál. Ale myslím, že takové štěstí nemáme, že se to může celkem brzy posunout až k nám. Je to za humny, přejedete Slovensko a jste ve válce,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám