Hlavní obsah

Kyjev chce spoléhat jen na vlastní plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský vládní plán poválečné obnovy země má ambiciózní cíl: do tří až pěti let by se Kyjev chtěl plně oprostit od nákupu plynu v zahraničí. Zajistit to má snížená spotřeba této suroviny, zbytek hodlá Ukrajina pokrýt z vlastní těžby. Země má druhé největší podzemní zásoby plynu v Evropě, upozornila ukrajinská agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz, Právo

Ukrajinští hasiči museli začátkem března po ruském útoku zasahovat ve skladišti plynu ve městě Kalynivka na západě země.

Článek

„Za tři až pět let je potřeba se plně zajistit vlastním vytěženým plynem. Vzhledem k tomu, že Ukrajina je co do objemu plynových ložisek v Evropě na druhém místě, jde o plně dosažitelný cíl. Souběžně je potřeba snížit energetické výdaje naší ekonomiky,“ prohlásila Julija Svyrydenková, první vicepremiérka a šéfka ekonomického resortu.

Ročně deset miliard kubíků z Evropy

Plán ve středu potvrdil také Herman Haluščenko, ukrajinský ministr energetiky, během setkání s představiteli americké agentury pro mezinárodní rozvoj USAID. Haluščenko zároveň zdůraznil připravenost země k přechodu na bezuhlíkovou energii. Na nových energetických projektech se mají podílet mezinárodní organizace včetně těch amerických.

Ukrajina hovoří o potřebě zvýšit vlastní produkci zemního plynu dlouhodobě. Loni získal zelenou zcela nový těžařský projekt Delfin v Černém moři, na němž se měly kromě ukrajinského Naftogazu podílet také rumunská státní společnost OMV Petrom a izraelská Naphtha Israel Petroleum. Odpovídající memoranda byla podepsána loni v únoru a březnu.

Rusko splnilo hrozbu. Přestalo dodávat Finsku plyn

Evropa

Podle informací ukrajinského webu Oilpoint se plány těžby u Oděsy a v oblasti Krymu ovšem zásadně křížily s ruskými těžebními aktivitami pod záštitou ruského válečného námořnictva.

Deset miliard kubíků ročně

V posledních letech Ukrajina na evropském trhu nakupovala asi deset miliard kubíků plynu ročně, platila za něj miliardy dolarů. Současná situace je dramaticky odlišná.

„Spotřeba klesla o 30 až 32 procent oproti loňskému roku a dál se snižuje,“ uvedl pro Unian Oleksandr Charčenko, ředitel Centra pro výzkum energetiky. Podle něj činí asi 21–23 miliard kubíků, z vlastních zdrojů Ukrajina i po započtení válečných ztrát zajišťuje asi 18 miliard kubíků.

V Evropě patří mezi lídry
Ukrajina má po Norsku druhé největší zásoby zemního plynu v Evropě.
Odhadují se na 1,1 bilionu kubíků.
Největší naleziště jsou v Charkovské a Poltavské oblasti, dále pak ve Lvovské oblasti a v Černém moři.
Země v minulých letech spotřebovala kolem 30 miliard kubíků plynu ročně.
Asi 14 miliard kubíků ročně vytěžila státní společnost Ukrgazdobyča, dalších 6 miliard pak soukromé společnosti.
Přibližně 10 miliard kubíků suroviny země nakoupila v evropských zemích.

Země má nyní v podzemních zásobnících devět miliard kubíků plynu, z nichž až čtyři lze teoreticky ještě odčerpat. Pokud se Ukrajině podaří do listopadu z vlastní vytěžené suroviny natlačit do zásobníků další až čtyři miliardy kubíků, měly by zásoby vystačit na zimní topnou sezonu. Nejčernější scénář počítá s tím, že Kyjev bude muset opět dokoupit surovinu v Evropě, šlo by ale jen o pětinu loňského množství, spočítal Charčenko.

„Nesmí dojít k obnovení bojů“

„Ukrajina může být, co se plynu týče, soběstačná i dřív než za tři až pět let, konkrétně během roku až dvou let. Ovšem pod podmínkou, že se neobnoví boje v oblastech těžby,“ uvedl.

Energetické komodity a potraviny zdražily od invaze o desítky procent

Ekonomika

Podle Hennadyje Rjabceva, šéfa vědeckotechnického střediska Psycheja, Ukrajinu čeká energetický poválečný audit. Podle jím citovaných odhadů se HDP za rok 2022 sníží o více než třetinu a zatím není jisté, kolik vrtů je provozuschopných a kolik průmyslových podniků bude plyn potřebovat a v jakém objemu. Data se navíc budou v poválečných letech měnit.

Heorhij Heletucha, šéf Bioenergetické asociace Ukrajiny, vládní plán podporuje, vyplývá z jeho vyjádření pro list Ekonomična pravda. Za prioritní úkol ovšem považuje zaměřit se na efektivitu, například na snížení energetické náročnosti nově budovaných staveb.

V této oblasti Ukrajina zaostává za státy Evropské unie tři- až pětkrát. „Pokud by naše energetická efektivita odpovídala například úrovni Polska, mohli bychom se zcela zříci dovozu energie a stát se plně energeticky soběstačnou zemí,“ citovala Heletuchu agentura Unian.

Požadavky na přepravu ruského plynu přes ukrajinskou Sochranovku klesly na nulu

Ekonomika

Odborník také tlačí na větší podíl energie získané z obnovitelných zdrojů – v případě Ukrajiny na větrné a solární elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám