Hlavní obsah

Kvůli válce zaniklo na Ukrajině téměř pět milionů pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině zaniklo v důsledku ruské invaze už přibližně 4,8 milionu pracovních míst. Ve středu to oznámila Mezinárodní organizace práce (ILO). Válka uzavřela mnoho podniků, značně omezila export a miliony lidí vyhnala ze země, odůvodnila organizace úbytek pracovních sil.

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Pracovníci odklízející trosky v ukrajinském městě Kramatorsk.

Článek

„Ruská agrese na Ukrajině vyústila ve zničující humanitární krizi, která spustila nejrychlejší nucený pohyb obyvatelstva od druhé světové války,“ uvedla ILO ve své zprávě.

Zaniklá pracovní místa odpovídají zhruba 30 procentům celkové ukrajinské pracovní síly v době před válkou. Číslo se ale podle ILO může ještě významně změnit - organizace odhaduje, že by se mohlo zvýšit až na sedm milionů zaniklých pracovních míst, což by odpovídalo 43,5 procentům.

Kromě toho by válka na Ukrajině mohla vyvolat vyšší nezaměstnanost i v sousedních zemích, které přivítaly miliony uprchlíků, varovala organizace.

„Narušení v hospodářství v kombinaci se značným vnitřním vysídlením a přílivem uprchlíků do jiných zemí způsobuje rozsáhlé ztráty v oblasti zaměstnanosti a příjmů,“ uvedla organizace.

Uprchlíci ve firmách zápolí s češtinou

Ekonomika

„V případě okamžitého ukončení bojů by mohlo dojít k rychlému oživení zaměstnanosti. Obnovilo by se 3,4 milionu pracovních míst, čímž by se míra jejich ztráty snížila na 8,9 procenta,” uvedli odborníci ILO, která sídlí v Ženevě.

Z téměř šesti milionů uprchlíků, kteří odešli ze země, je podle výpočtů ILO v produktivním věku 2,75 milionu lidí. Dvě třetiny z nich mají vysokou úroveň vzdělání a téměř polovina (49 procent) vykonávala vysoce kvalifikovaná zaměstnání. Pouze 15 procent z nich mělo práci s nízkou kvalifikací.

Ukrajinky našly práci v jihlavské prádelně. Pomohly nahradit ty, kteří odešli za covidu

Domácí

Polsko, které hostí zdaleka největší počet ukrajinských uprchlíků, bude podle ILO čelit náročným úkolům. „Počet uprchlíků zaměstnaných na Ukrajině před konfliktem a v současnosti žijících v Polsku se odhaduje na 410 tisíc. Polovina má vysokou kvalifikaci, 146 tisíc střední kvalifikaci a 64 tisíc nízkou kvalifikaci,” uvádí ILO.

Reklama

Výběr článků

Načítám