Hlavní obsah

Krizi s běženci svěřilo Slovensko zcela neznámé firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Celé týdny potřebovaly slovenské státní orgány na to, aby začaly řešit uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Slovenské ministerstvo vnitra nyní svěřilo řešení krize neznámé soukromé firmě, jež předtím pořádala party, bez řádného výběrového řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nádraží v Košicích

Článek

O stravování běženců přímo na hraničních přechodech se tři týdny starali především dobrovolníci. Vařili Ukrajincům jídlo zdarma ze sponzorských darů a soukromá firma si nyní účtuje za jednu porci 6,90 eura (170 korun), které jí proplácí stát.

Informuje také běžence, jak postupovat, když potřebují zdravotní péči. Firma neprošla výběrovým řízením a slovenská opozice začíná poukazovat na možnou korupci.

Hledané dívky ze Slovenska našli v Jičíně

Krimi

Roman Mikulec, slovenský ministr vnitra za OLaNO, namítá, že firmu jim doporučili dobrovolníci, ti však o ničem nevědí. Vnitro podepsalo v březnu s eventovou firmou rámcovou smlouvu na 2,5 milionu eur (61,5 milionu korun). Firma se na webu chlubí například organizací festivalu na Zvolenském zámku, ale jinak se o ní prakticky neví.

V pořádku to není, tvrdí i šéf sněmu

Ministra Mikulce nyní kritizuje nejen opozice, ale i část vládní koalice.

„Ptám se, zda se ministerstvo muselo spřáhnout s agenturou, která organizuje koncerty a jiné slavnostní akce, na to, aby řešilo krizovou situaci na hranicích s Ukrajinou?“ klade otázku Denisa Saková, poslankyně opoziční strany Hlas-sociální demokracie a exministryně vnitra.

Slovenská banka začala měnit hřivny za eura. V předválečném kurzu

Evropa

„V ostatních zemích Evropské unie si tohle řeší samostatná ministerstva a nenajímají si eventové firmy. Z mého pohledu to není v pořádku,“ konstatoval Boris Kollár, předseda slovenského parlamentu a vládní strany Jsme rodina.

Opozice už dala na srozuměnou, že podá do parlamentu návrh na Mikulcovo odvolání.

Nápor slábne
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), slovenský národní železniční dopravce, pozastavila provoz jednoho z evakuačních vlaků. Ten vozil ukrajinské uprchlíky z Košic do Bratislavy.  ČTK to sdělila ZSSK, která rozhodnutí zdůvodnila nízkým počtem cestujících. Zatímco po začátku ruské invaze vstupovalo na Slovensko z Ukrajiny denně kolem 12 tisíc lidí, za středu to bylo 3406 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám