Hlavní obsah

Slovenská banka začala měnit hřivny za eura. V předválečném kurzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ukrajince, kteří uprchli před válkou na Slovensko, potěšila zpráva o tom, že Tatra banka ve své bratislavské centrále začala v úterý měnit hřivny za eura, a to dokonce v předválečném kurzu 33,784. Tatra banka uvedla, že tuto možnost v nejbližších dnech rozšíří i na své pobočky v Košicích a v Michalovcích.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská Tatra banka

Článek

Mnozí Ukrajinci si před útěkem narychlo vybrali z účtů hotovost v hřivnách a na Slovensku zjistili, že hřivny jsou v zemi prakticky nepoužitelné. Zůstali tak bez prostředků. První možnost vyměnit hřivny za eura využilo za jediný den téměř 180 občanů Ukrajiny.

Hřivny je zatím možné vyměnit v hodnotě 250 eur na osobu a den. Podmínkou je předložení ukrajinského pasu.

Video slovenských vojáků a ukrajinských dětí obletělo svět

Válka na Ukrajině

„Bylo to těžké, měsíc jsme si nemohli směnit peníze. Je skvělé, že teď taková možnost je,“ říká Júlia. „Jsme na Slovensku týden a tohle je velmi výhodný kurz na výměnu,“ pochvaluje si Tatiana.

„Od začátku konfliktu na Ukrajině jsme hledali možnost, jak nejvíc pomáhat občanům Ukrajiny, kteří přichází na Slovensko. K tomu patří také výměna hřiven za eura,“ uvedla manažerka Tratra banky Nadežda Palušová. „Postupně přidáme tuto možnost také v Michalovcích a v Humenném v blízkosti státních hotspotů,“ dodala.

Televize Markíza upozornila, že pro Tatra banku nejsou hřivny bezcenné, protože na Ukrajině má sestřinou banku, kam je může poslat. Slovenské ministerstvo financí iniciativu banky ocenilo.

Směnárny v centru Prahy začaly nabízet nákup hřiven za koruny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám