Hlavní obsah

Fiala po jednání s V4 a Johnsonem: Musíme postupovat proti ruské agresi

– Londýn • Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý v rámci summitu zemí Visegrádské čtyřky a Británie poprvé v roli předsedy vlády navštívil Londýn. V sídle britského ministerstva zahraničí Lancaster House se „visegrádští“ premiéři setkali i s jejich britským protějškem Borisem Johnsonem. Dohodli se například na posilování kybernetické bezpečnosti. Státy chtějí také dále postupovat proti ruské agresi na Ukrajině.

Foto: Úřad vlády ČR

Britský premiér Boris Johnson na jednání s premiéry Visegrádské čtyřky Petrem Fialou (Česko), Eduardem Hegerem (Slovensko), Mateuszem Morawieckim (Polsko) a Viktorem Orbánem (Maďarsko).

Článek

„Společně s ostatními premiéry V4 a Borisem Johnsonem jsme se shodli, že budeme i nadále posilovat naši spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti,” uvedl Fiala po společném jednání lídrů V4.

Na jednání se premiéři shodli na tom, že musí snížit energetickou závislost na Rusku a nadále postupovat proti ruské agresi na Ukrajině. Fiala to napsal na Twitter.

Fiala pro Novinky upřesnil, že se musí jednat o jednotný postup v rámci celé EU. „Dovedeme si představit i další kolo sankcí proti Rusku,“ uvedl také.

Premiér Fiala vyráží do Londýna, čeká ho jednání V4 s Johnsonem

Domácí

Fiala v úterý přicestoval do Londýna letadlem z pražských Kbel, odkud vyrazil i zbytek delegace s novináři. Na britské letiště dorazil spolu se zbytkem delegace okolo 10. hodiny a přivítal se s českou velvyslankyní ve Velké Británii Marií Chatardovou.

Následně zamířil do britského Lancaster House, kde jej spolu s dalšími premiéry V4 přijal jeho protějšek Boris Johnson.

„Je tu jedno téma, a to je pro všechny země důležité, a to jak si poradit s uprchlickou krizí a jak postupovat dál, a to i společně a v rámci Evropské unie," uvedl před odletem. ČR podle něj prozatím uprchlickou vlnu zvládá.

Ministerstvo připravilo pro Ukrajince příručku k začlenění do vzdělávání

Věda a školy

Jednalo se o vůbec první setkání Fialy s Johnsonem od prosincového nástupu Fialy do role ministerského předsedy Česka.

Jedním z hlavních témat jednání byla otázka bezpečnosti Evropy v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině a energeticko-kybernetická bezpečnost.

Foto: Úřad vlády ČR

Podle Fialy byla schůze užitečná. „Ukázalo se, že se na řadu věcí díváme velmi podobně, nebo úplně stejně,“ řekl novinářům.

„Na Borise mám číslo” 

Krátce po 13. hodině premiéři položili věnce u Památníku bitvy o Británii. Na programu měl Fiala poté bilaterální setkání s britským premiérem Johnsonem.

„Potkali jsme se poprvé. Musím říct, že to bylo velmi přátelské. Vztahy mezi ČR a Velkou Británii jsou dlouhodobě velmi úzké. Bavili jsme se o tom, jak v nich pokračovat,“ nastínil premiér.

Do zahraničních legií na pomoc Ukrajině se přihlásilo 20 tisíc dobrovolníků z 52 států

Válka na Ukrajině

Tomu nasvědčoval i konec jednání. „Na závěr jsme si s panem premiérem Johnsonem vyměnili čísla mobilů, abychom byli v blízkém kontaktu,“ řekl Fiala.

Před 19. hodinou večerní by měl premiér s delegací odletět zpět do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám