Hlavní obsah

Premiér Fiala vyráží do Londýna, čeká ho jednání V4 s Johnsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v úterý vyrazí na jednodenní zahraniční cestou do Londýna, kde se koná zasedání Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designovaný premiér Petr Fiala

Článek

Premiér před odletem řekl, že Česko zatím zvládá příchod ukrajinských uprchlíků, systém je dobře nastaven. Země se ale musí připravit na to, že jich bude dále přibývat. Do Česka zatím dorazilo asi 100 000 uprchlíků, země je jich schopná přijmout asi 250 000.

Čeká jej nejprve samostatná schůze premiérů zemí V4, následovat bude plenární jednání společně s Johnsonem. Podle Fialy musí státy V4 postupovat společně. Tématem bude zejména bezpečnost Evropy v souvislosti s válkou na Ukrajině a energetická a kybernetická bezpečnost.

Následně po obědě Fiala položí věnec u Památníku Bitvy o Británii a poté bude jednat se svým britským protějškem Johnsonem také bilaterálně.

Fiala je poprvé ve funkci v zahraničí. Podle tradice zavítal na Slovensko

Domácí

Fialovy první zahraniční kroky v lednu zamířily na Slovensko, které je tradičně prvním místem, které ministerští předsedové po svém jmenování navštíví. V nové roli navštívil také Brusel, kde zasedali lídři členských států Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám