Hlavní obsah

Česko nahradilo Rusko v Radě pro lidská práva OSN

New York/Praha
Aktualizováno

Úspěšnou kandidaturu má za sebou Česká republika do Rady pro lidská práva v Organizaci spojených národů. Zvolena byla 157 hlasy. Místo se uvolnilo na začátku dubna poté, co bylo vyloučeno Rusko kvůli vojenské agresi na Ukrajině. My tam patříme, Rusko ne, reagoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: OSN

Hlasování Valného shromáždění do Rady pro lidská práva OSN

Článek

Aktivně hlasujících států Valného shromáždění bylo 157, 23 se zdrželo. Ke zvolení bylo potřeba alespoň 97 hlasů. Česká republika, jako jediný kandidující stát, získala 157 hlasů.

Dvě třetiny ukrajinských dětí jsou po invazi mimo domov, zaznělo na RB OSN

Válka na Ukrajině

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že ho zvolení země těší. „Považuji to za velmi silný a kvalitní výsledek. Těch 23 států byly země, které jsme ani během naší kampaně neoslovili a ani jsme neočekávali jejich podporu. Aktivně jsem v posledních dnech lobboval u našich partnerů. Jsem rád, že se tato práce vyplatila,” přiblížil po zvolení Lipavský novinářům ve Sněmovně.

„Lidská práva jsou prioritou jak Pirátské strany, tak této vlády, která se vrací k odkazu Václava Havla. Je to jedna z hlavních priorit mého ministerstva. Do Rady pro lidská práva patříme, a naopak tam nepatří Rusko,“ doplnil pro Novinky ministr.

Funkční období začíná Česku 10. května 2022 a končí 31. prosince 2023. Čtvrtečního mimořádného zasedání Rady se už tedy Česko bude účastnit.

Lidská práva jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) konstantou české zahraniční politiky. „Naše vláda se k této tradici přihlásila. Chceme se této agendě věnovat a toto je dobrá příležitost,“ řekl premiér.

Je to dobře, řekl Babiš

„Když se díváme na současné Rusko a Českou republiku, tak s veškerou kritičností vůči České republice, kterou také zastupuji, musím říct, že co se lidských práv týče, tak určitě má Česká republika mnohem více co říci než Rusko současnosti,“ reagoval pro Novinky ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rada bezpečnosti OSN přijala první prohlášení k Ukrajině, slovo válka neobsahuje

Válka na Ukrajině

Zvolení do jednoho z nejvýznamnějších orgánů OSN ocenil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to dobře,“ odpověděl ve sněmovně na dotaz reportéra Novinek.

„Velmi dobrá zpráva, ze které mám radost. Svědčí to o dlouhodobě výborné práci na poli lidských práv a já věřím, že to bude i impuls pro současnou vládu, aby konečně obsadila pozici zmocněnce pro lidská práva. Ten tu zejména v současné situaci zoufale chybí,” komentovala poslankyně ANO a bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

Rada pro lidská práva (UNHRC) je orgán OSN sdružující 47 států, které volí Valné shromáždění na tři roky s cílem prosazovat a chránit lidská práva.

Až do začátku dubna bylo členem i Rusko, kvůli válce na Ukrajině, kde jsou ruskými vojáky vražděni a mučeni také civilisté a bombardovány obydlené oblasti, však Valné shromáždění OSN rozhodlo o přerušení ruského členství v radě.

Máme šanci uspět, tvrdí Lipavský o kandidatuře do Rady OSN pro lidská práva

Domácí

Před dvěma týdny Česko podalo kandidaturu s cílem Rusko v orgánu nahradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám