Hlavní obsah

Bývalý vůdce separatistů zuří kvůli výměně zajatců

Rozhněvaný výpad proti ruskému vládnoucímu režimu si neodpustil Igor Girkin, bývalý příslušník tamní tajné policie FSB, který se označoval za „ministra obrany“ tzv. Doněcké lidové republiky, separatistického útvaru na Donbasu.

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

Článek

Ruským úřadům penzionovaný plukovník, který pod přezdívkou Strelkov vedl ozbrojený odpor na východě Ukrajiny před osmi léty, vytkl nedávnou výměnu zajatců, při které Moskva vydala Kyjevu 144 rukojmí včetně proslulých obránců Mariupolu z kontroverzního pluku Azov.

Ukrajinci a Rusové si vyměnili 144 zajatců. Na záběrech vypadají zuboženě

Válka na Ukrajině

„Je to hanba! Hanba! Když vedení říká, že nebudeme brát ‚nacisty‘ jako rukojmí, pak se to má dodržovat! Když se ale tvrdí, že nikoho nepropustí, a pak se pořádá výměna, pak je to hanba,“ rozčílil se ve svém pořadu na síti. „Zaprvé je to ostuda a za druhé je to ukazatel lajdáctví samotného státu,“ dodal. Státní moc podle něj „nechápe, že se ocitla ve válce, velké, těžké, trvalé a krvavé“, ve které není místo pro „slabé elementy“.

Díky výměně koncem června se na Ukrajinu vrátilo 95 ruskou armádou zajatých obránců Azovstalu a další vojáci. Podle Moskvy šlo většinou o zraněné bojovníky.

Jak to vlastně válčíme? Bývalý vůdce doněckých separatistů kritizuje ruský postup

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám