Hlavní obsah

Jak to vlastně válčíme? Bývalý vůdce doněckých separatistů kritizuje ruský postup

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tvrdou kritikou se na ruské vojenské i politické vedení obořil kvůli válce na Ukrajině Igor Girkin, bývalý příslušník ruské tajné policie FSB.

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

Článek

Ačkoli penzionovaný plukovník, který se označoval za „ministra obrany DNR“, separatistické republiky na Donbasu, rozhodnutí Kremlu o invazi nadšeně podpořil, armádu vytrvale obviňuje z nerozhodného a liknavého postupu.

Ruský vrchní rabín kritizuje Lavrova

Zahraniční

Podle polského portálu Wiadomości přitom nešetří ani vůdce Kremlu Vladimira Putina. „Vladimire Vladimiroviči, vedeme válku, nebo jen masturbujeme?“ citoval polský web z Girkinova komentáře na síti Telegram.

Reagoval tak prý na neúspěchy ruské armády a „selhání“ speciální vojenské operace.

S kritikou ruského vedení v pondělí ve vysílání ruské televize Rossija překvapivě vystoupil také plukovník protivzdušné obrany ve výslužbě Michail Chodarenok. Situace na Ukrajině se podle něj z pohledu Ruska zhoršuje. „Největším problémem je, že jsme v geopolitické izolaci, a tuhle situaci musíme vyřešit, jinak nás realita zasáhne tak tvrdě, že nebudeme vědět, čemu čelíme,“ uvedl.

Je zle. Ohánět se raketami proti Finsku je komické, šokoval bývalý ruský plukovník

Evropa

Kromě mezinárodní izolace Ruska by mohla být problémem i izolace jeho vrchního velitele ruského prezidenta Vladimira Putina uvnitř země. Zdroje západních médií kromě toho refererují o tom, že zasahuje i do vojenského vedení armádních operací. Osobně je tak silně zainteresován do války na Ukrajině, že činí i operační a taktická rozhodnutí „na úrovni plukovníka nebo brigádního generála“, uvedly západní vojenské zdroje podle listu The Guardian.

Putin se montuje generálům do práce. O pohybu taktických jednotek rozhoduje sám

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám