Hlavní obsah

Bělorus, kterého jmenovala prokuratura, popírá, že by vraždil v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Minsk

Jméno údajného ruského vojáka podezřelého z vražd civilistů ve městě Buča poblíž Kyjeva zveřejnily ukrajinské úřady. Čtyři lidi měl zabít, dalšího pak odporným způsobem mučit. Obviněný Sergej Kolocej pochází z Běloruska a tvrdí, že s armádou nemá nic společného. Ze své domoviny prý už dva roky nevykoukl. Kolocejova rodina je přesvědčena, že se ukrajinské úřady spletly.

Foto: Iryna Venediktovová/Facebook

První oficiální podezřelý z válečných zločinů v Buči

Článek

Iryna Venediktovová, ukrajinská generální prokurátorka, oznámila, že přinejmenším čtyři lidi, jejichž těla byla nalezena po odchodu ruských vojsk z města, měl zabít Sergej Kolocej, velitel oddílu ruské Národní gardy z Uljanovské oblasti.

Identifikovali prvního vraha z Buče

Válka na Ukrajině

„Zjistili jsme totožnost prvního podezřelého z vražd v Buči… Tento snímek se stal jedním ze symbolů zvěrstev,“ uvedla na svém Facebooku a zveřejnila přitom i známou fotografii tří obětí se svázanýma rukama bílou látkou a také záznam ze skryté kamery z běloruské pošty zachycující údajného vraha.

Ve válce jsem nebyl, brání se

Podle jejích slov prokurátoři a policisté z Buče zjistili, že právě tento voják zavraždil 18. března civilisty na Jablunské ulici a je také podezřelý z mučení dalších lidí. Vojáka měli podle ukrajinských úřadů poznat místní obyvatelé podle záznamu kamery z pošty v běloruském městě Mazyr, na kterém několik mužů v uniformách a také jeden civilista odesílají zásilky.

Někteří Rusové ze seznamu z Buče tvrdí, že nejsou v armádě

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinských médií se Kolocej narodil v Mazyru, ale později se přestěhoval do Ruska. Běloruská média však jmenovaného muže vypátrala a ten tvrdí, že v Rusku nikdy nežil a že v době války v Buči nebyl. Informace ukrajinských úřadů označil za pomluvu a lež.

Potvrdil přitom, že skutečně odesílal zásilku z běloruské pošty do ruského Uljanovsku. Šlo podle něj o kapotu vozidla, kterou již před válkou prodal ruskému zájemci přes inzerát. „Nesloužím v žádné Národní gardě. Zbláznili jste se? Ukrajinská prokuratura pak musí obvinit všechny, co posílají zásilky do Ruska,“ reagoval na dotaz novinářů.

Na seznamu vůbec nefiguroval

Video z pošty ho zachycuje v černé prošívané bundě, zatímco další přítomní jsou v uniformách. Na sociální síti VKontaktě Kolocej napsal, že z Běloruska už dva roky nevyjížděl, že nemá nic společného s vojáky a že nikdy ani nesloužil v armádě. „Nikomu bych nepřál, aby se vám stalo to, co mně,“ uvedl.

Rusové použili u Buče šipkovou munici. Byla v tělech desítek obětí

Evropa

Nezávislý portál meduza.io citoval Kolocejovy známé, kteří tvrdí, že po celou dobu války neopouštěl Mazyr. Mají přitom za to, že se ukrajinské úřady spletly.

Venediktovová již koncem dubna zveřejnila seznam deseti ruských vojáků, kteří jsou podle ní podezřelí z vražd v Buči. Jméno Sergej Kolocej však mezi nimi nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám