Hlavní obsah

EU: Jsme schopni snížit dovoz ruského plynu do roku o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu, a to prostřednictvím opatření, která by byla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal). Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ve své zprávě představila desetibodový plán k omezení závislosti EU na ruském plynu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plán zahrnuje například nahrazování ruského plynu dodávkami z alternativních zdrojů, snižování spotřeby plynu, urychlení projektů pro výrobu solární a větrné energie či maximalizaci výroby elektřiny z bioenergie a jádra.

IEA rovněž upozornila, že EU by mohla snižování závislosti na ruském plynu urychlit opatřeními, která by nebyla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a zahrnovala by větší využívání uhlí a ropy. V případě využití těchto opatření, která IEA do plánu nezahrnula, by dovoz plynu z Ruska mohl klesnout o více než polovinu.

V loňském roce EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.

Ruský plyn do Evropy proudí dál. Zatím

Ekonomika

„Využívání zdrojů zemního plynu jako ekonomické a politické zbraně v případě Ruska ukazuje, že Evropa musí uskutečnit rychlé kroky, aby byla připravena čelit velké nejistotě ohledně dovozu ruského plynu v příští zimě," uvedl šéf IEA Fatih Birol.

„Desetibodový plán IEA nabízí praktické kroky ke snížení závislosti Evropy na dovozu ruského plynu o více než třetinu během roku. Zároveň podporuje přechod k čisté energii, a to bezpečným a dostupným způsobem," dodal.

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová označila snížení závislosti na ruském plynu za strategickou nutnost pro Evropskou unii. "V posledních letech jsme výrazně diverzifikovali dodávky," uvedla.

Cena plynu v Evropě pokořila rekord

Válka na Ukrajině

„Ruský útok na Ukrajinu je však přelomovým okamžikem. Příští týden Evropská komise navrhne cestu k co nejrychlejšímu dosažení nezávislosti Evropy na ruském plynu. Analýza IEA nastiňuje řadu konkrétních kroků, které můžeme k dosažení tohoto cíle učinit," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám