Hlavní obsah

Cena plynu v Evropě pokořila rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve středu dopoledne vystoupila na rekordních více než 194 eur (4975 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. Za prudkým cenovým růstem je eskalace ozbrojeného konfliktu na Ukrajině a obavy, že ruské suroviny přestanou do Evropské unie proudit.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Minulý týden ve čtvrtek, kdy ruská vojska napadla Ukrajinu, cena plynu vzrostla asi o třetinu a postupně se dostala zhruba na 130 eur/MWh (3340 Kč). Ceny ale výrazně kolísají, vliv na ně mají například i zprávy o posílení dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy, hlavně ze Spojených států.

Krátce před polednem se cenový růst zmírnil a megawatthodina se prodávala zhruba za 160 eur (4110 Kč). Před rokem se plyn v TTF prodával za méně než 15 eur za megawatthodinu, prudce zvyšovat se jeho cena začala na podzim.

Česko má zásoby plynu na měsíc, řekl Fiala poslancům

Domácí

Agentura Interfax uvedla, že ruská plynárenská společnost Gazprom si na středu zarezervovala 20 procent přepravní kapacity na dodávku plynu západním směrem přes plynovod Jamal-Evropa.

Plynovodem Jamal od konce loňského roku teče plyn většinou obráceným směrem, tedy z Německa do Polska. Odběratelé v Polsku totiž raději čerpají uskladněné zásoby plynu z Německa, než aby kupovali další ruský plyn za vysoké ceny na trhu.

Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance

Ekonomika

Dál se zvyšuje i cena plynu pro britský trh. Tam klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním příští měsíc vystoupil nad 463 pencí (143 Kč) za termální jednotku (34 termálních jednotek odpovídá 1 MWh – pozn. red.), což je blízko historického maxima 470,83 pence z loňského prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám