Hlavní obsah

Desítky ran nožem i sekerou. Ústavní soud potvrdil muži 30 let za dvojnásobnou vraždu

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Antonína Štauberta, čímž definitivně potvrdil třicetiletý trest vězení za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi. Ve stížnosti nenašli soudci nic, co by nasvědčovalo porušení základních práv v procesu, na což si původně Štaubert stěžoval. Odsouzený podle pravomocného verdiktu ubodal při vloupání do domu muže a ženu.

Foto: Právo

Antonín Štaubert odsouzený za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi (6. března 2020)

Článek

„Postup obecných soudů byl v souladu s procesními předpisy a jejich rozhodnutí jsou řádně a dostatečně odůvodněna," stojí v usnesení ÚS.

Štaubert podle pravomocného verdiktu vraždil v Břeclavi předloni v noci na 6. srpna, když přišel do rodinného domu krást. S oběťmi, devětaosmdesátiletým mužem a čtyřiačtyřicetiletou ženou, se krátkou dobu znal.

Senior se vzbudil, Štaubert na něj zaútočil. Zasadil mu desítky bodných a sečných ran, stejně jako později ženě, která v domě také žila. Štaubert se nejspíš bál, že ho pozná. Oběti zemřely na místě.

Odsedí si definitivně 30 let. Svým obětem zasadil 136 ran nožem i sekerou

Krimi

Podle rozsudku spáchal Štaubert vraždy zvlášť surovým způsobem, na dvou osobách a s cílem získat majetkový prospěch. Z domu si odnesl několik tisíc korun a šperky.

Štaubert se hájil tvrzením, že po příchodu do domu dostal ránu a probudil se až poté, co byl senior se ženou mrtvý. Potom prý zpanikařil a utekl.

Soud potvrdil Antonínu Štaubertovi výjimečný trest 30 let za vraždu (17. září 2020).Video: Petr Marek, Právo

Verdikt potvrdil loni v září Vrchní soud v Olomouci a později i Nejvyšší soud. „V podstatě všechny provedené důkazy směřují k závěru, že trestného činu vraždy se dopustil právě obviněný," stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Desítky bodných ran a hlava rozmlácená sekerou, soud řeší dvojnásobnou vraždu v Břeclavi

Krimi

Štaubert u nejvyšší instance neuspěl ani s námitkami k výši uloženého trestu. Třicet let vězení je po doživotí nejpřísnější trest, jaký lze v Česku uložit. Poukazoval na to, že je otcem více dětí a má zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám