Hlavní obsah

Odsedí si definitivně 30 let. Svým obětem zasadil 136 ran nožem i sekerou

Právo, Petr Marek
Aktualizováno

Třicet let za mřížemi si definitivně odsedí Antonín Štaubert (30) za to, že loni v srpnu brutálně zavraždil v Břeclavi devětaosmdesátiletého muže a čtyřiačtyřicetiletou ženu. Rozhodl o tom ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 25. června, proti kterému se vrah odvolal.

Soud potvrdil Antonínu Štaubertovi výjimečný trest 30 let za vražduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Vina obžalovaného byla bez důvodných pochybností prokázána, a to mj. z výpovědí svědků, daktyloskopickými a pachovými stopami a také DNA z místa činu,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že přiměřený je i uložený trest.

„Štaubert vraždil zvláště brutálním způsobem, přičemž jedna z jeho obětí měla vysoký věk, a ještě z malicherného důvodu. Nikdy navíc svého počínání nelitoval. Zohlednit jsme museli i jeho kriminální minulost,“ podotkl mluvčí.  

Hrůzná událost se stala v rodinném domě v Břeclavi, kam Štaubert přišel krást. Vypravil se tam pořádně posilněn pivem, vínem, rumem a také marihuanou. Když jej obyvatelé domu přistihli, zaútočil na ně nožem. Ženě zasadil 98 bodných a sečných ran, muži 38 ran nožem a sekerou.

Z domku po vraždách uloupil tři tisíce korun, dřevěné hodiny, pistoli, náušnice a šperky. Doma pak spálil krví potřísněné šaty a také sekeru. Polici přivolal až druhý den po vraždě syn jedné z obětí.

Foto: Petr Marek, Právo

Antonína Štauberta (30) soud odsoudil na 30 let za dvojnásobnou vraždu

Otec pěti dětí, v minulosti již soudně trestaný za násilné a majetkové trestné činy, se původně k činu přiznal, ale později vše popřel s tím, že ho k tomu přinutili kriminalisté.

Foto: Petr Marek, Právo

Antonín Štaubert u olomouckého vrchního soudu

U soudů tvrdil, že je nevinný. Kritického večera přišel na návštěvu za známými v podnapilém stavu. Hned za dveřmi dostal údajně ránu do hlavy a skácel se do sklepa, kde se po delší době probral z bezvědomí. Následně prohledal dům a známé prý našel mrtvé. Hájil se tím, že prostě jen zpanikařil a utekl.

„Obhajobu obžalovaného považujeme za nelogickou. Kdyby vraždil někdo jiný, tak by rozhodně Štauberta nenechal v domě a žít,“ dodal Cik.

Reklama

Výběr článků

Načítám