Hlavní obsah

Nájemná vražda na Frýdecku nevyšla, podnikatel dostal za její přípravu 12 let

Olomouc

Za přípravu nájemné vraždy si 48letý frýdecko-místecký podnikatel Zbyněk Fabík definitivně odpyká 12 let vězení. Rozhodl tak olomoucký vrchní soud, když zamítl odvolání obžalovaného. Ten vinu od začátku odmítá. Podle pravomocného rozsudku si najal muže ze zločineckého podsvětí na vraždu svého bývalého obchodního partnera.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Najatý vrah nakonec vše oznámil policii a v případu vystupoval jako svědek. Za pokus o vraždu muži původně hrozilo 12 až 20 let.

„Trest uložený při samé spodní hranici je naprosto přiměřený," uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

„Z našeho pohledu na základě provedených důkazů, které byly hodnoceny nadstandardně, byla vina obžalovaného prokázána jednoznačně a bez jakýchkoliv pochybností," doplnil soudce.

Policie překazila plánovanou vraždu mezi znesvářenými podnikateli

Krimi

Vykonavatele vraždy, muže jednadvacetkrát trestaného za majetkové delikty, obžalovaný podle státního zastupitelství najal předloni v listopadu. Seznámili se ve věznici v Ostravě-Heřmanicích. Tomuto muži dal zadání, aby předepsaným způsobem a v předem naplánovaném čase zlikvidoval bývalého partnera, který byl v té době na Frýdecko-Místecku.

Zabít jej měl v jeho rodinném domě a čin naaranžovat tak, aby vše nasvědčovalo loupežné vraždě. Za to mu Fabík podle obžaloby slíbil 50 000 korun. Najatý vrah nakonec vše oznámil policii. Motivem zločinu byly podle obžaloby neshody a dluhy z dřívějšího společného podnikání obviněného a plánované oběti.

Ubodal přítelkyni 21 ranami, zabíjet prý nechtěl. Soud mu potvrdil 18 let

Krimi

Podle policie v době přípravy zločinu čtyřiapadesátiletému muži, který měl být obětí, hrozilo reálné nebezpečí. „Nepochybujeme o tom, že to byl vážně míněný úmysl," uvedl už dříve k případu náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Kriminalisté obžalovaného podnikatele zadrželi předloni 18. listopadu v Praze. V té době už mělo být po vraždě. Do Prahy obviněný odjel, aby se vyhnul podezření a na dobu zločinu měl alibi, uvedla obžaloba.

Případ vraždy dvou žen na Kladensku inspekce odložila, pachatel je mrtvý

Krimi

Fabík však vinu popíral, u vrchního soudu se ve středu hájil ve zhruba 1,5hodinové obhajobě. Odvolací soud však označil jeho výpověď za účelovou, naopak o vině podle něj svědčí řada důkazů. Soud uvedl, že jeho verze stojí izolovaně a muž se snaží vyvinit z žalovaného jednání.

Obhájce po rozsudku uvedl, že s největší pravděpodobností podají dovolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám