Hlavní obsah

Desítky bodných ran a hlava rozmlácená sekerou, soud řeší dvojnásobnou vraždu v Břeclavi

Právo, Petr Kozelka
Břeclav

Na začátku srpna vyděsila obyvatele Břeclavi dvojnásobná brutální vražda. Pachatel nožem a sekerou zavraždil v jednom z rodinných domů 89letého muže a 44letou ženu. Podle znalců jim zasadil desítky ran nožem a hlavu starého pána doslova rozmlátil sekerou. Státní zástupce z činu viní 29letého Antonína Štauberta, kterému u brněnského krajského soudu hrozí až doživotní trest. Případ začal v pátek projednávat Krajský soud v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž podezřelý z dvojnásobné vraždy v BřeclaviVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K děsivému činu došlo loni v noci z 5. srpna. Podle státního zástupce Petra Bejšovce se obžalovaný vydal do domu pod rouškou tmy. Když narazil na téměř devadesátiletého obyvatele domu, nerozpakoval se zaútočit.

„Tupou stranou sekery poškozeného udeřil do hlavy, zasadil mu 38 ran nožem, došlo i k mnohačetnému rozlámání lebky vedoucí ke smrti napadeného,“ popsal státní zástupce.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Antonín Štaubert obžalovaný z dvojnásobné vraždy v Břeclavi

Podezřelý se poté vydal do patra, kde viděl, že se v jednom z pokojů svítí. V místnosti překvapil další obyvatelku domu. „Tlačil jí rukou na záda a zasadil jí 98 bodných a řezných ran, následkem čehož okamžitě zemřela. Zaútočil na ni, protože se bál, že by jej jinak poznala,“ dodal státní zástupce. Podle obžaloby si obviněný z domu odnesl pár tisíc korun, šperky či kytaru.

Kdo by čekal, že z tak brutálního činu se bude zpovídat urostlý bijec, musel být překvapen. Eskorta totiž k soudu přivedla malého, hubeného muže, který se navíc opíral o hůl.

Štaubert vyrukoval s netradiční obhajobou. Přiznal, že na místě činu v inkriminovanou dobu byl, ovšem někdo ho tam prý udeřil do hlavy, on se potácel, padal na oběti a pak utekl. K výpovědi jej prý nutili policisté.

Oběti si nejspíše pustily vraha do břeclavského domu samy

Krimi

„Ten den jsem tomu pánovi pomáhal se dřevem a na zahradě. Byl jsem i v domě, nabízel mi nějaký nábytek. Řekl mi, abych se za ním ještě později stavil. Já jsem večer s otcem popíjel rum, pivo a víno, pak jsem si vzpomněl, že bych za ním měl teda zajít, tak jsem sedl na kolo a jel jsem. Dveře od domu byly pootevřené, tak jsem vešel dovnitř a v tu chvíli jsem dostal ránu do hlavy,“ popsal muž v přípravném řízení.

„Když jsem se probral, viděl jsem pána, jak leží na zemi. Zjistil jsem, že je mrtvý. Bylo mi hrozně špatně, ale vzpomněl jsem si, že tam bydlí ještě paní, tak jsem šel do patra, našel jsem ji mrtvou, ale jak se mi točila hlava, tak jsem na ni upadl. Měl jsem strach, že to bude někdo chtít hodit na mě, tak jsem sedl na kolo a ujel. Doma jsem spálil nějaké věci, pozvracel se a šel spát,“ upřesnil v dřívější výpovědi.

Byla to jatka, vrah řezal do mrtvých, popsal svědek břeclavské vraždy

Krimi

U soudu se Štaubertovi mluvit už moc nechtělo. „Policisté si mě zavolali do Břeclavi, tam mi nasadili pouta a odvezli do Brna. Říkali mi, co se stalo. V Brně mě pak obestoupilo asi šest policistů a vypadalo to, že mě chtějí zbít. Jeden na mě řval, šla z něj cítit asi vodka, nabízel ji i dalšímu kolegovi. Já měl strach, že mě budou bít, tak jsem mluvil,“ stěžoval si soudci obžalovaný.

Senát v čele s Michalem Zámečníkem po výslechu obžalovaného musel jednání odročit, aby k soudu mohli být předvoláni všichni svědci. Jednání tak bude pokračovat v polovině dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám