Hlavní obsah

Komora vyškrtla ze seznamu advokátů obhájce Kramného, médiím dal fotky

Praha
Aktualizováno

Česká advokátní komora (ČAK) vyškrtla ze seznamu zahraničních advokátů Kirolise Izzata Bašíra, který loni médiím poskytl snímky mrtvých těl Moniky a Kláry Kramných. Bašír v té době zastupoval nepravomocně odsouzeného Petra Kramného, jehož soud poslal za vraždu na 28 let do vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný u soudu. Archivní snímek

Článek

Bašír podle mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové v rámci zastupování Kramného získal a následně přeposlal loni na jaře televizi Nova několik desítek fotografií ženy a dívky, které zemřely v hotelovém pokoji na dovolené v Egyptě. V té době už byl Kramný obviněn z jejich vraždy, za niž byl později nepravomocně odsouzen k 28 letům vězení. [celá zpráva]

Na vedení ČAK, tedy profesní organizace advokátů, se s informací o zaslaných snímcích obrátila přímo redaktorka Novy. Kontrolní rada komory následně na advokáta podala kárnou žalobu.

Porušil zákon

„Kárný senát ČAK žalobu projednal a konstatoval, že kárně obviněný advokát se kárného provinění dopustil, protože při výkonu advokacie porušil zákon o advokacii i pravidla profesionální etiky advokáta. Porušil zejména povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, dále nejednal čestně a svědomitě a nepostupoval tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu," popsala Chaloupková.

Komora Bašírovi uložila jako kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů, které znamená zákaz dalšího výkonu advokacie v ČR.

Podle letošního rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě má Kramný za vraždu manželky a dcery strávit ve vězení 28 let. Kauzu bude řešit Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se Kramný, jenž vinu od počátku popírá, odvolal. Podle rozsudku zabil Kramný své blízké elektrickým proudem. Už dva roky je ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám