Hlavní obsah

Komora vyškrtla ze seznamu advokátů obhájce Kramného, médiím dal fotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká advokátní komora (ČAK) vyškrtla ze seznamu zahraničních advokátů Kirolise Izzata Bašíra, který loni médiím poskytl snímky mrtvých těl Moniky a Kláry Kramných. Bašír v té době zastupoval nepravomocně odsouzeného Petra Kramného, jehož soud poslal za vraždu na 28 let do vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný u soudu. Archivní snímek

Článek

Bašír podle mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové v rámci zastupování Kramného získal a následně přeposlal loni na jaře televizi Nova několik desítek fotografií ženy a dívky, které zemřely v hotelovém pokoji na dovolené v Egyptě. V té době už byl Kramný obviněn z jejich vraždy, za niž byl později nepravomocně odsouzen k 28 letům vězení. [celá zpráva]

Na vedení ČAK, tedy profesní organizace advokátů, se s informací o zaslaných snímcích obrátila přímo redaktorka Novy. Kontrolní rada komory následně na advokáta podala kárnou žalobu.

Porušil zákon

„Kárný senát ČAK žalobu projednal a konstatoval, že kárně obviněný advokát se kárného provinění dopustil, protože při výkonu advokacie porušil zákon o advokacii i pravidla profesionální etiky advokáta. Porušil zejména povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, dále nejednal čestně a svědomitě a nepostupoval tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu," popsala Chaloupková.

Komora Bašírovi uložila jako kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů, které znamená zákaz dalšího výkonu advokacie v ČR.

Podle letošního rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě má Kramný za vraždu manželky a dcery strávit ve vězení 28 let. Kauzu bude řešit Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se Kramný, jenž vinu od počátku popírá, odvolal. Podle rozsudku zabil Kramný své blízké elektrickým proudem. Už dva roky je ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám