Hlavní obsah

V lékárnách dochází paralen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V lékárnách dochází paralen. Právo na to ve středu upozornili čtenáři a výpadky potvrdila Česká lékárnické komora i prodejci. Paralen, respektive paracetamol, se používá ke srážení horečky. Kromě běžných nemocí teď k větší spotřebě přispívá i šíření koronaviru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obyčejný paralen už opravdu není. Strašně rychle se vyprodal. Na skladě vidím ještě dva tisíce kusů balení Paralenu Extra, ale vůbec nevím, když to teď dáte do objednávky, zda ji budeme moci uspokojit. Mizí to,“ potvrdila reportérovi Práva operátorka internetové lékárny Lekarna.cz. Přímo na webu je už u verze extra poznámka „výprodej.“

„Zásoby paracetamolu jsou v lékárnách v tuto chvíli nerovnoměrné. Může se stát, že v některých lékárnách je paracetamol nedostupný,“ potvrdila Právu ve svém vyjádření i Česká lékárnická komora.

„Snažil jsem se ho koupit v centru Prahy Na Poříčí. Neměli. V dalších lékárnách mi řekli, že výpadky měli už před pěti týdny. Nakonec jsem ho sehnal v menší lékárně ve Zlatnické ulici,“ sdělil Právu čtenář z Prahy.

Vyhněte se ibuprofenu, doporučila WHO pacientům s koronavirem

Koronavirus

Další sehnal paralen až v menší lékárně v ulici Na ohradě, ale prodali mu jen jednu krabičku se slovy, že jich mají málo a nevědí, kdy přijdou další.

Chystá se navýšení výroby

Jelikož některé lékárny začínají pociťovat nedostatek paralenu a ibalginu, které patří mezi nejběžnější léky ke srážení horečky a proti bolesti, přistoupila společnost Zentiva, která je jejich výrobcem, v minulých dnech k navýšení produkce.

„Okamžitě jsme změnili plán výroby a posílili výrobu paracetamolu a ibuprofenu, látek účinných proti horečce, která infekci koronavirem provází. Zároveň ale pokračujeme i ve výrobě ostatních léčiv, abychom zajistili plynulou dodávku pro všechny pacienty,” uvedla již dříve ke změnám generální ředitelka Zentiva CZ & SK Soňa Porubská.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Tento měsíc plánujeme vyrobit o milion balení ibuprofenu a paracetamolu více, než bylo plánováno,” dodal ředitel závodu v pražských Měcholupech Denis Paris.

Firma má výrobní závody přímo v ČR, odkud dodává léky do dalších zemí.

Lidé se v obavách před šířením koronaviru předzásobují nejen léky, ale rovněž potravinami či ochrannými a čisticími prostředky. Z běžně dostupného zboží se tak kvůli tomu v některých případech stává nedostupný artikl, na němž se snaží někteří vydělávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám