Hlavní obsah

Vraťme se rychle do normálu, apeluje německý lékař

Strach z nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 je přehnaný, tvrdí Klaus Püschel, jeden z nejvýznamnějších patologů v Německu. Podle něj je nejvyšší čas opustit všechna přísná bezpečnostní opatření a vrátit se k normálnímu životu, tvrdí v rozhovoru pro server týdeníku Focus.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Imunitní systémy lidí se zcela běžně vypořádávají s virovými infekcemi a stejné to bude i s koronavirem, tvrdí Püschel. „Seznam virů je dlouhý. Existuje mnoho infekcí, s nimiž jsme se naučili žít a jsme vůči nim odolní díky kolektivní imunitě. Doufám, že se koronavirus dostane na tento seznam co nejdříve,“ řekl. Aby se tak stalo, je potřeba se podle něj co nejdříve vrátit do běžného stavu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Opatření proti šíření nákazy, která byla zavedena před několika týdny, byla rozumná. V opačném případě by se se mohlo stát, že by epidemie mohla způsobit zahlcení zdravotního systému a následný kolaps. „Tomu jsme se vyhnuli, ale je nutné se vrátit zpět do normálu,“ apeluje.

Jediným způsobem, jak se vypořádat s koronavirem, je, aby se vytvářela kolektivní imunita. „Pokud si nevytvoříme rozsáhlou imunitu, bude to znamenat dlouhodobou izolaci," varuje. Upozorňuje, že je potřeba, aby se začala vytvářet imunita zvláště u dětí. „Považuji za nepřijatelné, aby byly zavřeny a vyloučeny ze svých běžných činností. Kromě toho jsou na rozdíl od jiných skupin podstatně méně ohroženy nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje,“ říká Püschel.

Německo prochází nejtěžší zkouškou od konce války, prohlásila Merkelová

Koronavirus

Prý nechce virus trivializovat, ale upozorňuje, že: „Existuje mnoho jiných nemocí, jimž je nutné věnovat daleko větší pozornost, než je koronavirus.“

Do budoucna je nutné chránit rizikové skupiny, což jsou senioři a lidé s chronickými chorobami, jako například onemocnění kardiovaskulárního systému, těžké plicní choroby, které postihují zvláště kuřáky, diabetiky, pacienty s rakovinou, cirhózou jater nebo problémy s ledvinami. „Všechny tyto choroby oslabují imunitní systém,“ vysvětluje Püschel.

Máme infekci pod kontrolou, hlásí Berlín

Koronavirus

Lékař připomíná, že oběti koronavirové nákazy trpěly nejen jednou chorobou, ale souběžně několika. „I když to zní tvrdě, mnoho těch, kteří podlehli nákaze koronaviru, by stejně zemřeli. Všichni totiž měli vážné zdravotní obtíže,“ připomíná.

Podle Püschela koronavirová nákaza „není zvláště nebezpečné virové onemocnění“. Virus je vážný, ale zacházení s ním vyvolalo podle něj nepřiměřený strach. „Pokud dáme tomuto viru, tomuto strachu tolik prostoru, bude mít nakonec větší sociální a lékařské důsledky než samotná nemoc,“ zdůrazňuje lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám