Hlavní obsah

Škoda a Kolín zastavují výrobu aut, v Nošovicích chybí díly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři největší české automobilky během úterý přiznávají, že zavírají či významně omezují své tuzemské závody. Hyundai v Nošovicích nemá díly, TPCA zastaví výrobu od 25. března a závody Škody se uzavřou ve středu ve 22 hodin zatím na dva týdny.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výroba Škody Superb

Článek

Obavy z šíření koronaviru, ale také nedostatečné dodávky dílů z Číny, zaměstnanci v povinné karanténě či problematická doprava v okolí závodů. To všechno v tomto týdnu stojí proti klenotu českého průmyslu, výrobě aut. Během úterý jednotlivé automobilky na vývoj reagují.

Ve Škodě je potvrzená nákaza

Poslední směna ve většině provozů Volkswagenu bude tento pátek, oznámil v úterý koncern. Škoda Auto oficiálně potvrdila už středeční zastavení výroby kvůli koronaviru v úterý odpoledne. Zaměstnanci budou od 18. do 29. března dostávat 70 procent platu, poté 75 procent.

„Abychom zajistili plynulé zastavení výroby, spolupracujeme úzce s našimi dodavateli,” píše vedení firmy v dopisu zaměstnancům. Škoda financuje dopady současné situace z vlastních finančních prostředků.

„Naším hlavním cílem je udržet i v této složité době všechny zaměstnance na palubě. V současné chvíli nelze s jistotou předpovědět, jaké dopady bude tato krize na společnost mít, či jak dlouho potrvá,” uvádí vedení automobilky.

„Je to rozhodnutí Volkswagenu a bereme to na vědomí. Když zavře taková fabrika, má to dopad na celý řetězec,” poznamenal v úterý premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády. Chce se zeptat Škody Auto, jaký bude dopad na další firmy v dodavatelském řetězci. Jde o klíčovou část české ekonomiky, zdůraznil.

Nová Škoda Octavia RS je tady, novinku jsme prohlédli do detailu

AutoMoto

Odbory škodovky už v pondělí požádaly, aby zaměstnanci dostali karanténu 14 dní. U jednoho zaměstnance se prokázala nákaza koronavirem.

S uzavřením výroby nejen ve Škodě Auto ještě v pondělí večer premiér Babiš nesouhlasil. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády řekl, že nesouhlasí s tím, aby se cíleně uzavíraly firmy. Mladoboleslavská továrna je podle něj pro českou ekonomiku klíčová. Řekl, že se zástupci výrobců jednal.

Škoda má jméno pro zcela nové SUV, nechybí v něm Q

AutoMoto

Právě u Škody lze za spouštěč považovat prvního nakaženého zaměstnance, o kterém se veřejnost dozvěděla v neděli. Zaměstnanec se nakazil během dovolené v Rakousku. Další kolega ze stejného oddělení, který s ním cestoval, je nyní sledován lékaři.

„Oba dva jsou od čtvrtka 12. března 2020 mimo zaměstnání v domácí karanténě. Průběh infekce u nakaženého je mírný. Pracoviště obou těchto zaměstnanců bylo již vyklizeno a hloubkově dezinfikováno,” řekl tiskový mluvčí Škody Tomáš Kotera

Nošovice nemají díly

Kamiony se součástkami pro výrobu automobilů Hyundai v nošovické továrně na Frýdecko-Místecku uvízly na hranicích kvůli kontrolám spojeným s šířením nového koronaviru. Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) proto musela v úterý, přerušit ranní a zrušit minimálně odpolední směnu.

Den v kůži montéra v Nošovicích aneb Jak jsem vyrobil Hyundai

AutoMoto

„Ranní směna byla v polovině šichty přerušena, v 11.30 odjely autobusy s lidmi, protože nebyl materiál. Kamiony totiž zůstaly zaseknuté na hranicích. Odpolední směnu taky nerozjedou a noční se zatím neví,“ řekl v úterý po 14. hodině místopředseda odborů v HMMC Petr Tomek.

Přerušení z důvodu logistického problému potvrdil i mluvčí závodu Pavel Barvík. „Nicméně nyní již výroba pokračuje,“ sdělil v úterý po 18. hodině s tím že pro zajištění bezpečnosti zaměstnanců přijala firma řadu opatření. „Dnes jsme se zaměřili na jeho implementaci a dodržování,“ dodal. Odbory totiž v pondělí žádaly vedení podniku o pozastavení výroby na 14 dnů kvůli šíření nemoci Covid-19. ​

Kolín rovněž končí

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) zastaví kvůli šíření nového koronaviru od 25. března, tedy od středy příštího týdne výrobu. Přerušena by mohla být až do pátku 17. dubna, řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

Ekonomika

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

Volkswagen či PSA v Evropě hromadně zavírá

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie nového typu koronaviru a s ní související odbytové potíže.

Volkswagen varoval, že letošní rok bude velmi obtížný. „Vzhledem k významnému zhoršení odbytu a zvýšené nejistotě, co se týče dodávek dílů do našich závodů, zastavíme v nejbližší době výrobu v závodech, které provozují značky koncernu,” uvedl šéf automobilky Herbert Diess.

Dies uvedl, že ke konci týdne se výroba zastaví ve španělských závodech, v portugalském městě Setubal, dále v Bratislavě a v italských provozech Lamborghini a Ducati.

Fiat Chrysler zastavuje výrobu ve většině svých evropských závodů

AutoMoto

Většina německých a evropských závodů Volkswagenu se začne připravovat na pozastavení výroby na dva až tři týdny, uvedl koncern. Naopak v Číně závody skupiny Volkswagen provoz znovu zahájily. Výjimkou jsou závody ve městech Čchang-ša a Urumči.

V pondělí oznámil dočasné uzavření svých evropské závodů, včetně továrny ve slovenské Trnavě, francouzský výrobce automobilů PSA. Téhož dne o přerušení provozu ve většině závodů informoval rovněž italsko-americký konkurent Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám