Hlavní obsah

Fiat Chrysler zastavuje výrobu ve většině svých evropských závodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern FCA zastavuje výrobu ve většině svých továren na území Evropy. Týká se to i prominentních značek Ferrari a Maserati, i závodu ve městě Tychy v polském Slezsku. Důvodem je údajně zejména pokles poptávky.

Foto: Maserati

Výroba Maserati (Ilustrační foto)

Článek

Italsko-americký koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kvůli šíření koronaviru zastaví až do 27. března výrobu ve většině svých závodů v Evropě. Opatření se týká šesti provozů v Itálii a po jednom v Polsku a Srbsku. Automobilka dnes uvedla, že chce tímto krokem jednak chránit zdraví zaměstnanců, ale také se přizpůsobit propadu v poptávce.

Konkrétně jde o závody v italských městech Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco a Modena, v Srbsku o provoz v Kragujevaci a pak také o závod ve městě Tychy v polském Slezsku. Pozastavení výroby se tak týká zejména všech verzí Fiatu 500, vozů značky Alfa Romeo a Maserati, a také Jeepů Renegade a Compass.

Škoda Auto jedná s odbory o zastavení výroby

AutoMoto

Na stejnou dobu, do 27. března, pozastavilo výrobu také Ferrari ve svých závodech v Maranellu i Modeně. Nejméně do 25. března stojí i výrobní linky konkurenčního Lamborghini, které patří do koncernu Volkswagen, v Sant'Agatě Bolognese.

FCA podle odhadů analytiků vyrábí zhruba čtvrtinu vozů v Evropě. Marco Opipari ze společnosti Fidentiis před několika týdny uvedl, že zastavení provozu by na přesyceném evropském trhu nemělo představovat velký problém. Automobilky podle něj výrobu doženou.

Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test. Je zdarma a zájem o něj mají v USA

Koronavirus

„Skutečným problémem je poptávka, lidi teď auta nekupují. Očekávám, že objem prodeje v březnu bude velmi špatný, což se výrazně odrazí na tržbách výrobců vozů,” konstatoval Opipari.

První potvrzený případ nákazy z koronaviru má automobilka Škoda. Odbory v ní nyní požadují čtrnáctidenní karanténu pro zaměstnance. Stejný požadavek vznesly odbory na vedení výrobny Hyundai v Nošovicích.

Slovenský premiér Peter Pellegrini v neděli oznámil, že v příštích dnech kvůli šíření koronaviru patrně přeruší výrobu slovenská divize automobilky Volkswagen. Ta je na Slovensku jedním z největších zaměstnavatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám