Hlavní obsah

Škoda má jméno pro zcela nové SUV, nechybí v něm Q

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do slovníku automobilové veřejnosti se přidává jméno Enyaq. Tak si říká chystané elektrické SUV, které by na trh mělo přijít do konce letošního roku coby sériová varianta konceptu Vision iV.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq

Článek

Elektromobilitu Škoda začala rozdmýchávat s představením rodiny iV, respektive prvních přírůstků pod těmito písmeny. Malé Citigoe iV a plug-in hybridní varianta Superbu však platí spíše za elektrický předkrm.

Foto: Škoda

Škoda Vision iV je konceptem elektromobilu z Mladé Boleslavi.

Ještě letos se na trh dostane crossover s názvem Enyaq. Jméno respektuje zakončení s písmenem „q“, jako je tomu u ostatních boleslavských SUV včetně Kamiqu, Karoqu a Kodiaqu.

Je rovněž odvozeno od irského slova „enya“ a znamená „zdroj života“. Samotné slovo enya pochází z původního irského slova „Eithne“ a lze je volně přeložit jako esence, duch, princip.

První svezení s elektrickými škodovkami: Jedna do města, druhá i na cestování

AutoMoto

Duch, princip a esenci vnese tento model do portfolia Škody díky tomu, že půjde o první vůz na modulární platformě MEB koncernu Volkswagen. Tento základ je specificky vyvinut pro elektromobily a v menší variantě na něm staví Volkswagen ID.3 a Seat El Born.

Škoda představuje crossover šitý na míru Indům

AutoMoto

Model je součástí více než deseti elektrifikovaných modelů, které budou do konce roku 2022 uvedeny na trh v rámci podznačky Škoda iV. Automobilka očekává, že do roku 2025 budou čistě elektrické modely a plug-in hybridy představovat 25 procent prodejů.

Do roku 2021 bude značka investovat do vývoje elektrifikovaných modelů a rozšiřování potřebného ekosystému dvě miliardy eur.

Anketa

Libí se vám název nové škodovky?
ano
18,3 %
ne
81,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4880 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám