Hlavní obsah

Virus stopl zdravotní turistiku, firmy i Česko ztratí stamiliony

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je dlouhodobě lákadlem pro turisty nejen kvůli památkám nebo levnému pivu. Tisíce cizinců ročně sem míří za tzv. zdravotní turistikou – na soukromých klinikách podstupují plastické operace, stomatologické zákroky nebo třeba umělé oplodnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Od třináctého března, kdy došlo kvůli pandemii k uzavření hranic, se tato turistika zcela zastavila. Podle poskytovatelů těchto služeb tím Česko může ztratit celkově stamiliony, možná i miliardy korun. Nejde totiž jen o zisky řady klinik, ale také o peníze, které u nás turisté, kteří zde vyhledají zdravotní péči, utratí.

„Dohromady obsloužíme přes 700 zahraničních pacientů ročně. Nejvíce klientů máme z Británie, Německa, Francie, Itálie, Srbska či z USA a Kanady. Kvůli zavřeným hranicím se budou ztráty pohybovat v řádech několika milionů,“ řekl Právu Martin Mrázek, ředitel agentury Medical Travel, která spadá pod kliniku Gynem a zdravotní turistiku provozuje.

Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele, schválila vláda

Domácí

Cizinci si podle něj v Praze nejčastěji objednávají reprodukční medicínu, zejména darovaná vajíčka a klasické umělé oplodnění. „Dále děláme plastickou chirurgii, obezitologii, transplantaci vlasů a léčbu křečových žil,“ doplnil Mrázek, jehož společnost se zdravotní turistice věnuje deset let.

Zdeněk Dvořák ze společnosti Praga Medica, která se rovněž věnuje poskytování zdravotní péče cizincům, řekl, že jeho společnost je za rok schopna prodat služby za čtvrt miliardy.

Armáda si vychová lékaře, ale ti jí pak utíkají za lepším

Domácí

„Naši klienti utrácejí během svého pobytu také za ubytování, dopravu, stravu, nákupy, průvodcovské i jiné služby. Navíc k tomu platí podle našich zkušeností v průměru 3500 eur (95 000 Kč) za samotný zákrok,“ řekl Dvořák. „Ještě donedávna zdravotní turisté absolvovali stovky zákroků denně ve více než sto zdravotnických zařízeních. Česká ekonomika nyní přichází o významné příjmy,“ dodal.

V Maďarsku či Turecku dotují

ČR si podle poskytovatelů zdravotní péče pro cizince doposud držela pozici jedné z nejvyhledávanějších evropských destinací pro zdravotní turistiku. Někde podporuje tuto oblast stát. Například v Turecku či Maďarsku projekty státní podpory do zdravotní turistiky formou propagace nebo dotace letenek běžely už v minulosti.

Potřebuji aspoň něco prodat. V příhraničí se bez turistů zastavil život

Domácí

„Prostředky od zahraničních klientů klinikám umožňují nakupovat špičkové vybavení, které pak využívají také čeští pacienti. Pro mnohé lékaře jsou prestiž a výnosy spojené se zdravotní turistikou důvodem, aby neodcházeli do zahraničí. Kliniky s velkým podílem zahraničních pacientů budou muset omezovat péči i pro domácí pacienty a při dlouhodobé neprůchodnosti hranic mohou zaniknout,“ míní Dvořák.

„Otázka je, jak rychle se tento sektor dokáže vzpamatovat. I když jsou hranice pro pacienty prostupné, je stále velmi složité přicestovat z důvodu chybějících letů či testů na covid v daných zemích,“ doplnil Mrázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám