Hlavní obsah

Potřebuji aspoň něco prodat. V příhraničí se bez turistů zastavil život

Novinky, jap

Ačkoliv většina opatření v rámci pandemie koronaviru již pominula, české příhraničí stále zeje prázdnotou. Velká část prodejen, či restaurací v blízkosti hranic v Karlovarském kraji, proto i na začátku června zůstává uzavřena.

Příhraničí bez lidíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zoufalá situace v turistickém odvětví je vidět kupříkladu v Krušných horách. Místní restaurace, ale i hotely či prodejny jsou zavřené. Prodejci a restauratéři si zoufají, že se do hor zatím nehrnou ani čeští turisté.

Přehledně: Semafor pro cestování a další rozvolnění pro akce a bazény

Domácí

Vidět je to i na síti takzvaných „free shopů” u hraničních přechodů ve Svatém Kříži, Vejprtech, Aši, či Hranicích. Na všech pobočkách visí cedule informující o uzavření prodejen až do odvolání. Podobné typy prodejen přitom ještě před pár měsíci byly velmi oblíbené zejména u německých turistů.

Obdobná situace panuje v řadě restaurací v celých Krušných horách. Uzavřena je nejméně polovina z nich a tam, kde mají otevřeno, lze potkat většinou jen místní obyvatele.

Cesta do Chorvatska: Virus vyprázdnil dálnice, přechody i moře

Cestování

Koronavirová krize dopadla také na vietnamské prodejce. Na tržnici ve Svatém Kříži u Chebu redaktor Novinek narazil jen na dva otevřené stánky. Běžně jich zde fungují desítky až stovky. Prakticky totožná situace je v Potůčkách na Karlovarsku. Mimo vietnamskou trafiku a večerku byly všechny stánky a prodejny zabedněny a uzavřeny.

Prázdná kolonáda

Nedostatek turistů se přímo dotkl také některých lázeňských oblastí. Ve Františkových Lázních zeje kolonáda prázdnotou. Otevřely jen některé restaurace a jen hrstka prodejen.

Německo udrží povinné rozestupy do konce června

Koronavirus

Prodavačka v jedné z nich nám nabízí zboží s více než padesátiprocentní slevou. „Vůbec k nám nechodí lidé. Potřebuji alespoň něco prodat,” vysvětluje.

Místní živnostníci prostě žijí z turismu - především z německých výletníků, ale i z českých turistů. Obě tyto skupiny aktuálně znatelně chybí.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám