Hlavní obsah

Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele, schválila vláda

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obce by měly dostat od státu 1200 korun za jednoho obyvatele. Nahradit jim to má ztrátu související s financováním kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným (s. r. o.). V pondělí to schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Diskutovali jsme, jakým způsobem nahradíme obcím částku, o kterou přišly. Do Poslanecké sněmovny proto předložíme příští týden návrh na bonus ve výši 1200 korun na každého obyvatele každé obce,“ sdělil v pondělí na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle něho by obce neměly krátit svoje naplánované investice.

Vláda schválila schodek rozpočtu 500 miliard

Ekonomika

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) budou mít na bonus nárok všechny obce. „Celkem to bude stát 12,8 miliardy korun,“ dodala ministryně.

Obce a kraje přišly o příjmy v souvislosti s bonusem pro OSVČ a eseróčka. Peníze totiž nešly pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu a zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Tisková konference po jednání vlády

Domácí

3,1 miliardy na školy a školky 

Vláda také rozhodla, že do programu na opravu škol a školek v obcích do 3000 lidí přidá další 3,1 miliardy korun. Financovat se z nich bude celkově 454 projektů.

Doposud bylo na rekonstrukci v rámci tohoto projektu vyčleněno 300 milionů korun. Tyto prostředky stačily pouze na financování 34 projektů. „Podpoříme tím nejmenší obce, které jsou vůbec nejzranitelnější. Posílení programu na rozvoj škol a školek v malých obcích po celé zemi je typický příklad investice, která se nám v budoucnu bohatě vrátí,“ uvedla Schillerová.

Vláda na pondělním jednání schválila také plán na obnovu odvětví cestovního ruchu, který navrhovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V rámci něho bude stát například vydávat lidem vouchery na lázeňské pobyty v Česku. „Stát bude přispívat 40 procent, maximálně však do výše 4 tisíc korun na jeden voucher,” uvedla Dostálová.

Reklama

Výběr článků

Načítám