Hlavní obsah

Ve společných prostorách pražských škol budou povinné roušky

Novinky, coe
Aktualizováno

Žáci i učitelé v pražských školách budou muset ve vnitřních společných prostorách nosit roušky. Opatření bude platit od 14. září. V pátek to sdělila šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Jágrová uvedla, že kumulativní nárůst nově nemocných je 726 za posledních několik dnů, 68 pacientů je mezi dvacetiletými. Stoupá i počet nemocných v nejrizikovější skupině lidí nad 65 let. Nejvíc se nemoc šíří mezi dvacetiletými, mezi školáky jsou podle Jágrové záchyty v posledních dnech v jednotkách.

Situace v Praze je alarmující. Roušky budou povinné i v obchodech, restaurace na noc zavřou

Domácí

Povinnost nosit roušky bude platit ve společných prostorách pražských škol, pro školky toto opatření ale neplatí. „Je to na osobním přístupu, kdo bude chtít, nosit roušku může, ale nařízeno to není,“ uvedla Zdeňka Shumová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

Jágrová nechce zatím omezovat ani návštěvy v domovech seniorů, aby nebyli jejich klienti zbytečně traumatizováni. Vyzvala ale, aby tam na návštěvy nechodili lidé s příznaky respiračních onemocnění.

V Praze platí i nadále povinnost nosit roušky v MHD, ve vnitřních prostorách nádražních budov nebo na Letišti Václava Havla. Od 9. září navíc přibude povinnost nosit roušky i v obchodech. Část pražských škol toto opatření zavedla už při zahájení školního roku 1. září.

Prymula: Respirátory ve školách zabrání hromadné karanténě

Domácí

Desetidenní odklad povinnosti pro školy vysvětlila Jágrová tím, že chce nechat školám čas na přípravu, nemocných dětí k tomu v prvních dnech školy zatím nepřibývá. Ve středu šlo o tři děti, ve čtvrtek také o tři. Uvedla také, že hygiena slíbila neměnit doporučení každý týden.

V Praze jsou nyní uzavřeny čtyři školy, ve všech případech ale kvůli onemocnění pedagogů.

Zavedení roušek na chodby škol pražská hygiena podle Jágrové projednala s ministerstvem školství i asociací škol, které podle ní proti tomu nemají námitky. Povinnost zavést plošné používání roušek ve společných prostorách škol avizoval k 1. září ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), po kritice opatření zavedeno nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám