Hlavní obsah

Prymula: Respirátory ve školách zabrání hromadné karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy v případě nákazy u jednotlivých žáků nebudou muset zavírat celé třídy. Do karantény půjde pouze nakažený žák. Podmínkou bude, aby se ve třídách nosily masky a respirátory. Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v pátek řekl, že jednotný postup představí ministerstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula.

Článek

V Česku přibývá škol, kde se kvůli karanténě neučí, nebo jsou úplně zavřené. Hygienici opatření většinou nenařizují, rozhodnout o nich mají ředitelé. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) je nutné, aby hygienické stanice postupovaly jednotně a nenechávaly odpovědnost na vedení škol. Plaga o tom jedná s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).

Babiš chce opět rozdávat lidem roušky a respirátory. Na jaře zůstalo u slibů

Koronavirus

„Je pravda, že ten přístup hygieniků ani zdaleka není uniformní. V tuhle chvíli se připravují a dnes vyjdou opatření, která se toho budou týkat. Pokud by do karantény mělo jít dítě ze třídy, kde se používají masky nebo respirátory, tak ostatní nepůjdou. Budeme to brát tak, že tady není riziko,“ uvedl Prymula.

Všechny školy nejsou na výuku na dálku připraveny, upozorňuje odbornice

Věda a školy

Podle něj by měl být jednotný postup, kdo do karantény půjde. „Takovou optikou, že se někde daly do karantény celá oddělení (nemocnic) a třídy, bychom za chvíli zavřeli všechno, protože ty nárůsty (počtu případů covidu-19) tu budou nepochybně,“ řekl Prymula. Dodal, že připravovaná opatření se ve školách přijmou plošně v regionech, kde se zhorší epidemiologická situace.

Česko má v posledních dnech každý den rekordní počet nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Ve středu poprvé přesáhl 600 a dostal se na 649. Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví evidovalo 680 nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám