Hlavní obsah

Vakcína proti koronaviru? Nejistý podnik, farmaceutické firmy i vlády riskují miliardy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě probíhá závod, kdo nejrychleji připraví vakcínu proti nemoci covid-19, která by mohla zajistit ochranu obyvatel. Do vývoje i zajištění výrobních kapacit dávají farmaceutické firmy i vlády miliardy, aniž by bylo jasné, zda bude vyvíjená očkovací látka účinná, uvedla agentura Reuters.

Foto: Sean Elias, Reuters

Britská vakcína proti kornaviru ChAdOx1 nCoV-19.

Článek

V rámci snahy zajistit ochranu obyvatel co nejdříve se urychlují testy a uvolňují se regulační opatření. Ač ještě není jasné, zda bude vyvíjená látka účinná, už se budují linky na masovou produkci vakcíny. Podle agentury Reuters je sázka na rychlost a ignorování rizika novým paradigmatem pandemie.

„Krize ve světě je tak velká, že každá firma i vláda jdou teď s rizikem na maximum, aby nemoc zastavily,“ uvedl hlavní vědec ve firmě Johnson & Johnson Paul Stoffel. Johnson & Johnson vyvíjí také vakcínu s podporou amerického federálního úřadu. Do urychlení vývoje a nových výrobních kapacit už firma nalila miliardu dolarů. „Pokud to selže, bude to zlé,“ přiznal otevřeně Stoffel.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Šance uspět je přitom malá, uvedla agentura Reuters. Jen šest procent z vyvíjených očkovacích látek se nakonec po letech vývoje a testů dostalo do výroby. Zavedená pravidla pro vývoj a schvalování léčiv však byla kvůli pandemii, která si vyžádala 200 000 obětí, uvolněna.

Investice navzdory riziku

Farmaceutické firmy i vlády a investoři, kteří jim poskytují peníze, jdou do rizika a utrácejí peníze v nebývalé výši. Mezi třiceti řediteli velkých farmaceutických firem, vládními zdravotnickými představiteli i experty na pandemii však panuje shoda, že riziko je nutné, protože jde nejen o to, včas vakcínu vyvinout, ale také vyrobit dostatečný počet dávek a zaručit jejich distribuci.

„Chceme investovat víc, a v riziku, dokonce ještě předtím, než budeme vědět, že vakcína funguje, abychom byli schopni ji vyrábět v počtu desítek nebo stovek milionů dávek,“ vysvětlil přístup lékař Richard Hatchett, který stojí v čele Koalice pro inovace a připravenost na epidemie (CEPI).

Vakcíny chystají skoro všude na světě. Ve vývoji jich jsou desítky

Koronavirus

CEPI je konsorcium podporující výrobu vakcín placené jak soukromými zdroji, kterým je například Bill Gates, tak státy, jako jsou Velká Británie, Kanada, Belgie, Norsko, Švýcarsko, Nizozemsko a Německo. Prostředky vyčleněné na testy vakcín a výstavbu továren na očkovací látky se zvýšily z 915 milionů dolarů na dvě miliardy.

Americký federální Úřad pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA)

oznámil, že dá na vývoj vakcíny proti covidu-19 a výrobních linek pro ně skoro miliardu dolarů. Důvodem jsou obavy, že když už by se podařilo funkční vakcínu vytvořit, nebylo by ji kde vyrábět.

BARDA plánuje dát pěti nejnadějnějším kandidátům od velkých firem, které mají zkušenosti s masovou produkcí, celkem pět miliard dolarů. Půl miliardy už poskytla společnosti Johnson & Johnson. Podporuje i výstavbu výrobních linek mimo USA, aby bylo možné zajistit dodávky po celém světě.

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Koronavirus

Neopakovat situaci z roku 2009

Snahou je vyhnout se situaci z roku 2009, kdy svět zasáhla pandemie prasečí chřipky. Jak řekl Hatchett, který utvářel postup pro zvládání pandemie za George Bushe a radil i Baraku Obamovi při pandemii prasečí chřipky v roce 2009, tehdy si bohaté vlády „monopolizovaly globální dodávky vakcíny“. USA si objednaly 250 milionů dávek a vakcíny měly i Austrálie, Francie, Itálie, Nový Zéland, Velká Británie, Norsko a Švýcarsko.

Bohaté země si je syslily. Až pod tlakem Světové zdravotnické organizace nechaly deset procent svých zásob chudším zemím, ale těm bylo nakonec kvůli problémům při výrobě a distribuci dodáno jen 77 milionů dávek, což bylo méně, než bylo potřeba. Pomoc navíc přišla až po vrcholu epidemie.

Vakcínu vyvíjejí tabákové firmy i gigant Johnson & Johnson

Koronavirus

Klíčové jsou zásoby, aby se mohly hned očkovat ohrožené skupiny, jako jsou zdravotníci nebo staří a nemocní lidé. „Rychlá reakce může zastavit pandemii dříve a rychleji nastartovat ekonomiku,“ řekl Hatchett.

Vakcín se proto podle CEPI vyvíjí asi 115, ale jen zlomek se jich dostane do klíčové fáze, kdy se podrobí testům na lidech, zda nemají vedlejší účinky a skutečně očkované chrání.

Peníze se ale nalévají do vývoje i mimo USA a západní Evropu. Čínský výrobce Sinovac, který svou látku už začal testovat na lidech, dostal od vlády výhodnou půjčku ve výši 60 milionů jüanů (214 milionů korun).

Vydělat se může i při nízké ceně

Velké firmy jako Johnson & Johnson a GlaxoSmithKline PLC navíc slibují, že očkovací látka bude v době pandemie k mání za dostupnou cenu. Sázejí, že na tom neprodělají, protože si zlepší reputaci, vybudují kapacity a získají nové znalosti.

A pokud by se ukázalo, že covid-19 je sezonní choroba, která se vrací, nebo budou-li mít vlády zájem si udělat zásoby vakcíny, mohou vydělat.

Těžit však mohou i ti neúspěšní – osvojí si nové metody a mají šanci na sebe více upozornit, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám