Hlavní obsah

V Plzni a Ostravě letí hlavně třetí dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdaleka největší zájem je o třetí dávky. To je zkušenost z plzeňského velkokapacitního očkovacího centra, které zahájilo před týdnem, v pondělí 29. listopadu, provoz v někdejším obchodním domě Prior na Americké třídě. Stejně to v pondělí vypadalo i v očkovacím centru na ostravském výstavišti Černá louka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé v pondělí trávili čekání na očkování v Ostravě ve frontě, která ale rychle postupovala.

Článek

„Pro třetí dávku si chodí zhruba tři čtvrtiny lidí,“ řekl Právu Jan Šlajs, ředitel EUC Kliniky Plzeň, která pro zdejší hejtmanství očkování (výhradně bez předchozí registrace) v Prioru zajišťuje. Kapacita je v současné době stanovena na pět set osob za den a zatím bohatě postačuje – v pondělí dorazilo 382 zájemců.

Snažíme se každého odbavit do třiceti minut
Jan Šlajs, plzeňské očkovací centrum

„Za ten týden, co jsme tady, se denní průměry pohybují kolem čtyř set klientů, poptávka zůstává stabilní. Kdyby bylo ale potřeba, můžeme kapacitu operativně navýšit až na osm set, případně i na víc,“ poznamenal Šlajs. Místa je tady dost, nevyužívané druhé patro zmíněného obchoďáku nabízí plochu šest set metrů čtverečních.

Trutnov chystá o víkendu vakcinační maraton, očkovat se bude i v noci

Koronavirus

O hladký průběh vakcinace se stará dvanáctičlenný tým, otevřeno je každý všední den od osmi ráno do čtyř odpoledne. „Snažíme se každého odbavit do třiceti minut,“ uvedl Šlajs. A daří se to? „Daří. Horší to bývá jen vždycky na začátku, mezi osmou a devátou, když se sem nahrne více lidí. Ale v průběhu dne je tady klid a provoz bývá plynulý,“ poznamenal Šlajs.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Lidé vyplňují dotazníky k očkování bez registrace v bývalém obchodním domě Prior v Plzni.

V pondělí po druhé odpoledne tady čekalo jen pár lidí. „Ono je to nárazové, každý den trochu jinak,“ podotkla jedna ze zdejších administrativních pracovnic. K žádnému incidentu doposud nedošlo. „Občas má někdo asi pocit, že se předbíhá, jenže to tady nikdo nesleduje,“ dodal Šlajs.

V čekárně, už po aplikaci vakcíny, tráví předepsanou chvilku Zdeněk, starší pán. „Na první dávku?“ „Kdepak. Na třetí, myslel jsem, že už to nebude třeba, ale vždyť to znáte, náhoda je vůl.“

Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až budou muset, půjdou, míní šéf asociace

Koronavirus

Výrazný nárůst zájmu o očkování zaznamenali v očkovacím centru na ostravském výstavišti Černá louka. Přijít sem mohou zájemci jak registrovaní, tak ti bez registrace. V minulém týdnu se denní počet naočkovaných pohyboval v pracovních dnech kolem 1800 denně, což je oproti předchozímu týdnu téměř dvojnásobný nárůst.

Stejně jako o víkendu – během soboty a neděle zde naočkovali přes 2700 zájemců o vakcínu, během předchozích dvou víkendových dní to bylo jen něco málo přes 1400 lidí.

Velký zájem pokračoval i v pondělí dopoledne, kdy se v přízemí očkovacího centra tvořila fronta, která ale rychle postupovala. „Kapacita je i přes zvýšený zájem dostačující,“ řekla Petra Petlachová, mluvčí ostravské fakultní nemocnice, která pro očkovací centrum zajišťuje personál.

Podle mluvčí mezi očkovanými v těchto dnech výrazně převažují lidé, kteří si přišli již pro třetí dávku. Právě pro ně nemocnice už od pátku nabízí možnost přeočkování také na očkovacím místě v obchodním centru Forum Nová Karolina. Zde se doposud očkovalo pouze jednodávkovou vakcínou Janssen bez registrace.

Rušit termín očkování při příznacích chřipky?

Koronavirus

„O tento typ vakcíny ale zájem výrazně klesá, je to asi jen stovka denně, proto jsme na tomto očkovacím místě zavedli i možnost očkování třetí dávkou, o kterou je velký zájem,“ řekla mluvčí.

Mezi čerstvě naočkovanými byl v pondělí na výstavišti i zhruba čtyřicetiletý muž, který si přišel pro druhou dávku. „Dnes je tady delší fronta, vidím to tak na patnáct minut čekání, což není taková hrůza,“ řekl muž, který očkování dlouho odkládal, protože pracuje jako programátor a nestýká se s velkým počtem lidí.

„Ale dnes se bez očkování ani nenajím v restauraci, takže mě k tomu stát vlastně dokopal,“ pokrčil rameny.

Reklama

Výběr článků

Načítám