Hlavní obsah

Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až budou muset, půjdou, míní šéf asociace

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se zavede povinné očkování proti covidu pro pracovníky v sociálních službách, opustí tento sektor jen zhruba jedno procento lidí, zbytek si půjde pro vakcínu, myslí si prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký. Novinkám sdělil, že dnes není naočkována asi třetina zaměstnanců.

Foto: Právo

Prezident Aso­ciace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký

Článek

Povinné očkování pro vybrané profese, mezi které patří i příslušníci bezpečnostních sborů a zdravotníci, by mohlo platit od března. Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR jej podpořila.

„Pro se vyjádřilo přes 80 procent poskytovatelů sociálních služeb. Očkovaných zaměstnanců jsou zhruba dvě třetiny, neočkovaných je zhruba 35 tisíc osob,“ sdělil Novinkám Horecký.

Policejní šéf se bojí povinného očkování: Odejde nám 10 tisíc lidí

Domácí

Na rozdíl od vedení bezpečnostních sborů si Horecký nemyslí, že by povinné očkování vyvolalo masivní vlnu odchodů.

„Domníváme se, zejména na základě zahraničních zkušeností, že počet lidí, kteří by kvůli povinnému očkování opustili sociální sektor, se bude pohybovat okolo jednoho procenta,“ napsal Novinkám.

„Většina dosud nenaočkovaných zaměstnanců se naočkuje, výjimku budou mít samozřejmě ti, kteří budou kontraindikováni potvrzením od lékaře,“ dodal s tím, že na hledání náhradníků za ty, kteří se očkovat odmítnou, budou mít zaměstnavatelé tři měsíce.

Jurečka: Ne povinnému očkování lidí nad 60 let

Domácí

Pár takových zaměstnanců má u sebe v Domově pro seniory v Dobřichovicích i jeho ředitel Robert Pitrák. Dohromady nemá prý očkování 13 pracovníků domova.

„Z komunikace s nimi na téma povinného očkování se rozdělují do tří skupin. První, převažující skupina řekne ,Když to bude povinné, tak se nechám naočkovat'. To je většina. Ve druhé skupině jsou ti, kteří nevědí, vyčkávají, nějak se rozhodnou, prostě uvidí. A třetí, nejmenší skupina pracovníků odmítá a raději změní profesi,“ sdělil Novinkám Pitrák.

Musíme zaměstnance chránit, tvrdí ředitel z Litvínova

Ředitel Domovů sociálních služeb Litvínov Vladimír Vopelka je jednoznačně pro, aby se všichni zaměstnanci naočkovali. A to i proto, že covid-19 je u zaměstnanců sociálních služeb uznáván jako nemoc z povolání, i když není vždy prokazatelné, kde se dotyčný nakazil.

„Já jsem povinen své zaměstnance podle zákoníku práce ochraňovat proti nemoci z povolání. Musíme dbát na ochranu zdraví a život svých zaměstnanců. Tudíž minimálně proto jsem pro, aby očkování bylo povinné,“ řekl Novinkám.

Děkani jsou pro povinnou vakcinaci mediků

Koronavirus

Například zaměstnanci v lůžkových sociálních službách Ústeckého kraje jsou podle Vopelkových informací naočkováni asi z 85 procent a klienti z 91 procent. Hojně si pak obě skupiny chodí i pro třetí dávky vakcíny.

„Očkování ochránilo stovky milionů lidí. Máme v sobě stejně devět povinných vakcín. Nevím, proč se teď tolik řeší zrovna očkování proti covidu,“ nechápe Vopelka.

Rušit termín očkování při příznacích chřipky?

Koronavirus

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR pro podporu zavedení povinného očkování natočila i video, které umístila na internet. V něm se pro očkování vyjadřuje řada zaměstnanců domovů seniorů a sociálních služeb.

Na zavedení povinného očkování se shodl Ústřední krizový štáb. Ministerstvo zdravotnictví ještě pod taktovkou ministra v demisi Adama Vojtěcha (ANO) pro to chce vypracovat vyhlášku.

Jak Právo informovalo už dřív, bezpečnostní sbory by si přály, aby se na ně povinnost nevztahovala. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara hrozí, že by mohla zavinit odchod až 10 tisíc kvalifikovaných policistů. Sbor je proočkován asi z 82 procent.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo k pátku v Česku kompletně naočkováno 6 392 657 lidí, což je 59,7 % občanů celkem a 68,5 % starších 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám